Norge er rødt: - Nedslående

NTNU-professor Steinar Westin mener at det er nedslående at Norge nå er rødt. De neste dagene og ukene blir avgjørende.

RØDT: Nå er Norge totalt sett på rødt nivå. Dette skyldes i all hovedsak lokale utbrudd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RØDT: Nå er Norge totalt sett på rødt nivå. Dette skyldes i all hovedsak lokale utbrudd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag opplyste både Folkehelseinstituttet (FHI) og Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) at Norge har registrert over 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Dermed er smittetrykket i Norge over grensa for når FHI anbefaler å rødliste andre land og regioner.

- Dette er selvsagt nedslående etter den store folkedugnaden i vår. Men det er fortsatt mest klynger, og om vi tar de riktige grepene, bør vi nokså raskt få smittetrykket ned igjen, sier professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet.

Lokale utbrudd

De seineste ukene har Norge testet mer enn noensinne – nær 85 000 personer i uke 35. Økt testing fører til at man oppdager flere smittetilfeller, og på den måten enklere kan håndtere smittespredning.

Økningen i smittetrykk skyldes i all hovedsak lokale utbrudd i Bergen, Sarpsborg og Fredrikstad. Hittil har myndighetene ansett utbruddene som avgrenset og avfeid at det har vært generell smittespredning i samfunnet.

Søndag uttalte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og helseminister Bent Høie til Dagbladet at de neste dagene og ukene blir avgjørende for Norges vei videre. Nakstad understreket viktigheten av å unngå et regionalt utbrudd med utspring fra Sarpsborg og Fredrikstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer