Norge er skoletaper

Hermed er det solid dokumentert: - Det er typisk norsk å være middels!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette er den nedslående konklusjonen på prestasjonene til 4000 norske 15-åringer som har deltatt i en stor internasjonal undersøkelse av skoleelevers ferdigheter i leseforståelse, matte og naturfag. Helt i toppen ligger Finland.

- Dette er skuffende, nesten som å komme hjem igjen fra et vinter-OL uten en eneste norsk medalje. Og denne gangen kan vi ikke skylde på at finnene er dopet, sa undervisningsminister Kristin Clemet da undersøkelsen ble lagt fram i går.Fra Norge deltok mer enn 4000 elever, hovedsakelig 10. klassinger fra 176 skoler.Elevene besvarte en skriftlig test som varte i to klokketimer. 2/3 av oppgavene var innen lesing, som var hovedfokus. Resten av oppgavene var innen matematikk, som blir hovedfokus i 2003, og naturfag, som blir i hovedfokus i 2006. Elevene svarte også på et spørreskjema om sin bakgrunn og om skolen de gikk på

Hovedkonklusjoner

Norske 15-årige skoleelever er bare gjennomsnittlig gode sammenliknet med sine jevnaldrende i de øvrige 31 OECD-landene.Nedsette kvalitetsutvalg.Endre læreplaner.Øke timetallet.Bedre lærerutdanningen.Styrke etter- og videreutdanningen.Bedre kvalitetsvurderingen av individer og systemer, herunder måling av resultater.Kampanje for å rekruttere menn til lærerutdanningen.Gi større frihet til den enkelte kommune/skole.Motivere til å ta realfag.Satse på IKT i utdanningen.Bedre læringsmiljøet: bygninger, uro i skolen osv.Profesjonalisere skoleledelsen.

Lære av Finland?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer