Taliban kan ha holdt terrorleder skjult:

Norge er «skuffet»

Taliban-grupperingen Haqqani-nettverket beskyldes for å ha holdt al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri skjult i Kabul inntil han nylig ble likvidert av USA. Utenriksdepartementet uttaler til Dagbladet at de ikke er overrasket, men «skuffet» over Taliban.

- SKUFFET: Utenriksdepartementet er ikke overrasket, men de er skuffet over Taliban. Her fra da de besøkte Norge i januar. Foto: Javad Parsa / NTB
- SKUFFET: Utenriksdepartementet er ikke overrasket, men de er skuffet over Taliban. Her fra da de besøkte Norge i januar. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Mandag kunngjorde USA-president Joe Biden at han nylig beordret et droneangrep som drepte al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri, som var Osama bin Ladens etterfølger. Droneangrepet fant sted i Afghanistans hovedstad Kabul, hvor Taliban-grupperingen Haqqani-nettverket nå beskyldes for å ha holdt terrorlederen skjult.

Nå erklærer statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) ved Utenriksdepartementet at Norge er skuffet over Taliban.

KONTROVERSIELT: Det skapte rabalder i den norske offentligheten da Taliban ble invitert til Norge for samtaler med skyss fra et UD-innleid privatfly. Foto: AFP/Taliban
KONTROVERSIELT: Det skapte rabalder i den norske offentligheten da Taliban ble invitert til Norge for samtaler med skyss fra et UD-innleid privatfly. Foto: AFP/Taliban Vis mer

«At Zawahiri befant seg i Kabul er et tegn på at det fortsatt er kontakt mellom Taliban og al-Qaida. Dette til tross for Talibans løfter om ikke å la Afghanistan bli et fristed for internasjonale terrororganisasjoner», uttaler Petersson til Dagbladet og fortsetter:

«Utviklingen i Afghanistan går feil vei, særlig når det gjelder menneskerettigheter. Kvinners og jenters rettigheter er ett eksempel – fra skolegang til krav om klesdrakt. Selv om vi ikke er overrasket, er vi skuffet over Taliban».

DREPT: USAs president Joe Biden bekrefter at al-Qaida-leder Zawahiri er drept i droneangrep. Video: AP Vis mer

Vil opprettholde kontakten

Seinest i januar brukte norske myndigheter minst 6,5 millioner kroner på Talibans reise til Oslo og Norge. Utenriksdepartementet opplyste til Dagbladet i mai at Norge sammen med andre europeiske land har opprettholdt noe dialog med representanter for Taliban. Det vil Norge fortsette med til tross for den nylige utviklingen.

«I likhet med en lang rekke andre land mener vi likevel at det er nødvendig å ha kontakt med Taliban. Det gjør at vi kan løfte fram behovene til den afghanske befolkningen og gi tydelige budskap om våre forventninger», uttaler statssekretær Petersson og fortsetter:

«Møtene i Oslo i januar var viktige for å gi et samlet og tydelig internasjonalt budskap til Taliban, i en ekstremt vanskelig humanitær situasjon for Afghanistan. Det var også helt sentralt at vi tilrettela dialog mellom Taliban og afghanere som står for et alternativ, det har det vært altfor lite av».

EKSPERT: Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning. Foto: Gorm Kallestad / NTB
EKSPERT: Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Tilbakeslag

Forsker Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) vurderer opplysningene om at Taliban kan ha holdt Zawahiri skjult som svært troverdige.

- Dette virker svært troverdig. Dersom Zawahiri har befunnet seg i et hus i ett av de mest attraktive strøkene i Kabul, så må folk i Taliban-ledelsen ha kjent til det. Haqqani-nettverket sitter sentralt i innenriksministeriet og etterretningen, og mye peker mot at de kan ha beskyttet Zawahiri over en årrekke, sier Harpviken til Dagbladet.

Han oppfatter det som en viktig symbolsk seier for USA å ta livet av den siste av de sentrale lederne for terrorangrepet 11. september 2001.

- For Taliban er det et tilbakeslag, fordi det viser tydelig for hele verden at de fortsatt holder seg inne med internasjonale terrornettverk, som al-Qaida. Og for al-Qaida er det en stor utfordring, fordi det de må raskt finne en arvtaker, og de har ikke en åpenbar kandidat til posten.

EKSPERT: Seniorforsker Arne Strand ved Chr. Michelsens Institutt. Her fra et besøk i Afghanistan i 1996. Foto: Aleksander Nordahl / NTB
EKSPERT: Seniorforsker Arne Strand ved Chr. Michelsens Institutt. Her fra et besøk i Afghanistan i 1996. Foto: Aleksander Nordahl / NTB Vis mer

- Ekstremt negativt

Seniorforsker Arne Strand ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) følger opp:

- Dette slår ekstremt negativt ut for Taliban, særlig fordi at de har undertegnet en avtale med USA som forplikter dem til å ikke tillate terrorister å oppholde seg i Afghanistan, hvor de kan planlegge terrorangrep mot Vesten og USA, sier Strand til Dagbladet.

- Forventer du at internasjonale ledere, slik som utenriksminister Anniken Huitfeldt vil ta opp dette med Taliban?

- Generelt sett tror jeg at det vil bli lagt stadig mer press på Taliban. De har lovet å ikke tillate terrorgrupper, slik som IS og andre grupper, å oppholde seg i Afghanistan.

FORSVARER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt svarte på kritikken mot Taliban-samtalene. Video: Christian Fjermeros / dagbladet TV. Reporter: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

Forholdet til Taliban

Strand vurderer at den nylige utviklingen ikke nødvendigvis vil ha så mye å si for Talibans forhold til andre land.

- Kritikken som går på at man huser terrorister i Afghanistan ble tatt opp i en FN-rapport for en måneds tid siden. Samtidig er landet rammet av en av de vanskeligste humanitære situasjonene i verden: Halve befolkningen har behov for nødhjelp og situasjonen vil forverre seg til høsten og vinteren, sier Strand.

Harpviken mener imidlertid at den nylige utviklingen kan gjøre Talibans forhold til andre land enda kjøligere.

- Forholdet til andre land er allerede svært kjølig, først og fremst fordi Taliban har lagt sterke begrensninger på kvinners rettigheter og samfunnsdeltakelse. Men Talibans støtte til terror har også vært en viktig faktor, og avsløringen av at Taliban har huset Zawahiri vil gjøre forholdet enda kjøligere, sier Harpviken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer