Taliban kan ha holdt terrorleder skjult:

Norge er «skuffet»

Taliban-grupperingen Haqqani-nettverket beskyldes for å ha holdt al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri skjult i Kabul inntil han nylig ble likvidert av USA. Utenriksdepartementet uttaler til Dagbladet at de ikke er overrasket, men «skuffet» over Taliban.

- SKUFFET: Utenriksdepartementet er ikke overrasket, men de er skuffet over Taliban. Her fra da de besøkte Norge i januar. Foto: Javad Parsa / NTB
- SKUFFET: Utenriksdepartementet er ikke overrasket, men de er skuffet over Taliban. Her fra da de besøkte Norge i januar. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag kunngjorde USA-president Joe Biden at han nylig beordret et droneangrep som drepte al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri, som var Osama bin Ladens etterfølger. Droneangrepet fant sted i Afghanistans hovedstad Kabul, hvor Taliban-grupperingen Haqqani-nettverket nå beskyldes for å ha holdt terrorlederen skjult.

Nå erklærer statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) ved Utenriksdepartementet at Norge er skuffet over Taliban.

«At Zawahiri befant seg i Kabul er et tegn på at det fortsatt er kontakt mellom Taliban og al-Qaida. Dette til tross for Talibans løfter om ikke å la Afghanistan bli et fristed for internasjonale terrororganisasjoner», uttaler Petersson til Dagbladet og fortsetter:

«Utviklingen i Afghanistan går feil vei, særlig når det gjelder menneskerettigheter. Kvinners og jenters rettigheter er ett eksempel – fra skolegang til krav om klesdrakt. Selv om vi ikke er overrasket, er vi skuffet over Taliban».

Vil opprettholde kontakten

Seinest i januar brukte norske myndigheter minst 6,5 millioner kroner på Talibans reise til Oslo og Norge. Utenriksdepartementet opplyste til Dagbladet i mai at Norge sammen med andre europeiske land har opprettholdt noe dialog med representanter for Taliban. Det vil Norge fortsette med til tross for den nylige utviklingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer