I snart 30 år har Norge, uavhengig av hvilke partier som sitter i regjering, fremstilt seg som et land i frontlinjen av kampen mot klimakrisa. Med god grunn, vil mange hevde.
Norge har spilt en viktig rolle i internasjonale klimaforhandlinger, gått foran i kampen om å redde tropisk regnskog, leder an i overgangen til elektrisk transport, og har nesten utelukkende fornybar strømforsyning takket være vannkraften.
Samtidig har Norge økt utvinningen av olje og gass siden klimaendringer for alvor ble satt på dagsorden under Rio-konferansen i 1992. Ifølge statsminister Erna Solberg er «den som skal slukke lyset på norsk sokkel», ennå ikke født.
Kombinasjonen av en aktiv klimapolitikk og storstilt petroleumsutvinning kalles i klimasammenheng «Det norske paradokset».
Dette har Thomas Moore, leder for klima- og miljødekningen hos den britiske mediegiganten Sky news, tatt for seg i en kommentar.
- Som en alkoholiker vet Norge at det de gjør er galt. Men de klarer ikke la være å komme tilbake for mer, skriver han.
- Sannheten er ganske annerledes
Moore er for tiden i Norge for å delta på Arendalsuka. Han har seilt til Arendal på seilskipet Statsraad Lehmkuhl, på et «klimatokt» i regi av Bjerknessenteret i Bergen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger