Norge er spritsmuglernes ubestridte paradis

Norge er et paradis for spritsmuglere. Det vil vi være inntil norske politikere gjør som sine europeiske kolleger: Reduserer alkoholavgiftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å kutte prisen på en flaske brennevin med en drøy hundrelapp, er det trolig mulig å redusere smuglingen til en brøkdel av dagens nivå.

For det er det særnorske, høye avgiftsnivået som gjør spritsmugling til en så ekstremt lønnsom affære. For smuglere med traileren full av sør-europeiske plastdunker, er Norge ofte første og eneste stoppested.

Hvor lukrativt det norske markedet er, behøver man ikke gå lenger enn til polets prisliste for å forstå. Her i landet koster en helflaske Absolut Vodka 264 kroner, i andre europeiske land må du betale følgende for den samme flaska: I Sverige (185,-), Finland (177,-), Danmark (173,-), Tyskland (109,-), Østerrike (81,-).

En flaske smuglersprit (40 prosent), derimot, koster anslagsvis mellom 65 og 75 kroner nærmest uansett hvor i Europa du kjøper den.

All tilgjengelig statistikk over beslag av tollvarer viser at tilgangen varierer i takt med prisen på de legale varene. I Tyskland og Østerrike er derfor det illegale spritmarkedet nærmest ikke-eksisterende. Tyskere og østerrikere synes ikke å ville ta sjansen på å kjøpe noe de ikke helt kjenner kvaliteten av, så lenge besparelsen er minimal.

Beslagene i de to landene er mikroskopiske. I Østerrike beslagla tollvesenet i fjor 29000 liter rein alkohol. I Tyskland, hvor det ikke engang finnes nasjonal statistikk på dette området, får Dagbladet anslått at beslaget er om lag det samme.

I Norge beslagla tollvesenet til sammenlikning nesten 255000 liter rein alkohol i fjor.