Norge er størst i Europa

Området Norge delte med Russland er alene like stort som Danmark, Sveits, Belgia og Nederland til sammen. Nå har vi sju ganger mer vann enn land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det gamle norske suverenitetstapet over Bohuslän, Jämtland og Härjedalen er småtterier, målt mot gårsdagens fuktige avklaringer om havområdet i Barentshavet og Polhavet.

Der svenskekystens billedskjønne svaberg frister tilreisende med sol og øl i fjæra, stiller de ugjestmilde områdene som strekker seg fra 71 grader nord og i retning Nordpolen, med helt andre kvaliteter.

To statsledere som er fullstendig avhengige av fossil energi, både til budsjetter og eksport, ser store muligheter de neste tiåra.

StørstI går avsluttet Norge og Russland 40 års forhandlinger. Man delte et like stort område som det samlede arealet til Danmark, Sveits, Belgia og Nederland mellom seg. 87 000 kvadratkilometer til hvert land, i områder med store forhåpninger om olje- og gassressurser for framtida.

— Norge er utvilsomt Europas største sokkelnasjon. Vi er skrekkelig store, sier Johan Petter Barlindhaug, professor II ved Nordområdesenteret i Bodø.

Han har fulgt de grenseforhandlingene tett, både som styreleder i oljeselskapet Northenergy og mangeårig nordområdeentusiast. I dag utgjør Norges sokkel, inklusive de omstridte rundt Svalbard, rundt sju ganger Norges landareal.

Dette setter Norge i en særklasse internasjonalt.

- Ikke si unnskyld- Norge hevder rettigheter over 30 prosent av Europas samlede land- og sjøterritorium, sier forsker og tidligere NUPI-direktør Sverre Lodgaard til Dagbladet.

- IKKE UNNSKYLD: Nupi-forsker og tidligere direktør, Sverre Lodgaard, er svært fornøyd med at Norges havområde er sju ganger så stort som landarealet. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
- IKKE UNNSKYLD: Nupi-forsker og tidligere direktør, Sverre Lodgaard, er svært fornøyd med at Norges havområde er sju ganger så stort som landarealet. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

Uten store konflikter har Norge mangedoblet sine områder i løpet av de siste hundre årene.

- Bør vi har dårlig samvittighet for å være havimperialister?

- Nei, dette er ikke noe vi skal si unnskyld for. Områdene og verdiene tilkommer oss etter gjeldende internasjonal rett, sier Lodgaard, som minner om at rettighetene rundt Svalbard fremdeles er omstridte.

- Dersom vi anslår at Europa slutter ved Uralfjellene, så er vi Europas største sokkelnasjon. Tar vi med hele Russland, så er nok situasjonen en annen, sier Lodgaard.

BegynnelsenNå trengs norsk infrastruktur for å sikre at gassen finner veien vestover og sørover.

- Dette er begynnelsen på å ivareta norske olje- og gassinteresser i Nordområdene, sier Barlindhaug.

Selv ser han for seg rørledninger for gass som strekker seg fra Barentshavet og ned langs hele norskkysten.

Etter det Dagbladet kjenner til har mye av arbeidet det siste året handlet om hvordan Norge og Russland skal dele Fedinskij-feltet mellom seg. Etter kartet Stoltenberg presenterte i går å dømme, går delelinjen tvers gjennom gassfeltet, som kalles Hjalmar Johansen-høyden på norsk.

VELG OG FJERN: I kartet øverst i saken kan du legge til og fjerne ulike lag med informasjon med enkle museklikk. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no
VELG OG FJERN: I kartet øverst i saken kan du legge til og fjerne ulike lag med informasjon med enkle museklikk. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no Vis mer

Tre ganger Stockman?Fedinskij-feltet  kan skjule tre-fire ganger så mye gass som russiske Stockmanfeltet, ifølge russiske geologer.

- Hvorfor kom avtalen på plass nå?

- LNG-gass møter sterk konkurranse skifergassen i USA og gassen som skal sendes under Østersjøen til Europa blir trolig ikke hentet fra Stockmanfeltet allikevel. Både Norge og Russland trenger mer tilgang på gass og handlingsrom i årene som kommer, det hjalp nok mye til å bringe avtalen i havn, sier Barlindhaug.

Oljedirektoratet anslår at det vil ta mellom 15 til 20 år fra kartleggingen av områdene er avsluttet til feltene kan være i drift.
Odd-Øystein Johansen

VAR NORSK: Koselige Bohuslän er oppkalt etter den norske middelalderborgen Båhus. Mellom rundt 1050 og 1658 var Båhuslen under norsk overhøyhet. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet
VAR NORSK: Koselige Bohuslän er oppkalt etter den norske middelalderborgen Båhus. Mellom rundt 1050 og 1658 var Båhuslen under norsk overhøyhet. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet Vis mer