Anders Tegnell:

- Norge er uheldig

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell trekker fram omikron-utbruddet på et julebord i Oslo som et skrekkeksempel.

STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell i Sverige. Foto: TT / Reuters / NTB
STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell i Sverige. Foto: TT / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et nytt intervju med den svenske avisa Dagens Nyheter (DN) er statsepidemiolog Anders Tegnell optimistisk for coronasituasjonen i Sverige - og forklarer hva han mener er årsaken til at smittekurven ikke er like bratt som i Norge.

Til tross for at smittetrenden er sterkt økende i store deler av Europa, deriblant i Norge og Danmark, er den nemlig lavere i Sverige.

Har hatt enkelttilfeller

Tegnell tror den lave smittespredningen kan skyldes at omikron ble bekreftet seint i Sverige. Han trekker fram julebordet på utestedet Louise Restaurant & Bar i Oslo 26. november - hvor 105 er bekreftet omikron-smittet - som et skrekkeksempel.

- Er du uheldig, som i Norge, og får inn omikron på et sted hvor det gir veldig mye smitte, så går det selvfølgelig fortere, sier Tegnell til Dagens Nyheter.

I Sverige er det bare bekreftet 51 tilfeller av omikron. I Norge er det påvist 1498 tilfeller av varianten til nå, ifølge FHI. De fleste tilfellene er påvist i Oslo og Viken.

- Her i Sverige har vi hatt enkelttilfeller og ikke sett noen hendelser som har forårsaket omfattende smittespredning, sier Tegnell.

MASSETESTING: Må vi fortsette å teste oss år etter år? Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte på spørsmålet under coronarunden 15. desember. Video: Regjeringen Vis mer

«Ekstremt anstrengt»

Til tross for få omikrontilfeller, peker også pilene oppover i Sverige. Tallet på registrerte coronatilfeller økte nemlig med 30 prosent i forrige uke sammenliknet med uka før, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

68 coronapasienter fikk intensivbehandling tirsdag, sammenliknet med rundt 400 under smittetoppen for ett år siden.

Avdelingssjef Karin Tegmark Wisell i Folkhälsomyndigheten varslet tirsdag overfor Dagens Nyheter at det kan bli aktuelt med nye tiltak i Sverige.

- Selv om det er et lavt nivå sammenliknet med da det var på sitt høyeste, har vi et helsevesen som er ekstremt anstrengt etter to år med intensivt arbeid med covid og å ta igjen helsekostnader. Og så er det en influensasesongen og mange ulike virus i samfunnet. Det gjør at vi fortsatt tar situasjonen på alvor, sa Tegmark Wisell til avisa.

Hun opplyste at dersom pilene fortsatte å peke oppover, kan det bli aktuelt å se på tiltak neste uke.

AVDELINGSSJEF: Karin Tegmark Wisell i den svenske Folkhälsomyndigheten. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB
AVDELINGSSJEF: Karin Tegmark Wisell i den svenske Folkhälsomyndigheten. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Vis mer

«Gir en fordel»

Tegnell sier overfor Dagens Nyheter at han håper Sverige slipper unna liknende smittespredning som i Norge og Danmark. Han er optimistisk for at smitten vil avta i juletider, som følge av at færre pendler til jobb og skole.

- Det at smittespredningen startet seinere i Sverige, gir oss den fordelen at den eldre befolkningen har rukket å få den tredje dosen. Det utgjør en forskjell når det gjelder belastningen på helsevesenet, sier han.

Ifølge Tegnell har smittetallet gått ned i nesten alle høytider siden pandemiens start.

- Og framfor alt at vi ikke er på jobb og på skoler. Mye av sprer seg jo på de to stedene. Og at vi generelt henger i mindre kretser i julehøytida, for eksempel ved å familie og så videre. Det blir ikke så mange nærkontakter som på en arbeidsplass, sier Tegnell.

SMITTETOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er flere grunner til at Norge er på smittetoppen. Video: Dagbladet. Reporter: Christian Fjemeros. Vis mer

Norge: Kraftig smitteøkning

Mandag tråkket regjeringen i Norge kraftig på bremsen for å få kontroll over smittesituasjonen. Blant annet ble det innført nasjonal skjenkestopp og gult nivå i barnehager og på barne- og ungdomsskoler.

I FHIs ukesrapport publisert onsdag kom det fram at det så langt i uke 49 er rapportert om 222 nye innlagte pasienter på sykehus med covid-19. I forrige uke økte tallet på registrerte smittetilfeller med 25 prosent.

- Antall nye innlagte økte i aldersgruppene 18-29 år og 30-44, skriver FHI på sine nettsider.

BRILLER: At det dugger på brilleglassene når man bruker munnbind er noe mange må forholde seg til. Her får du tips hvordan du kan unngå det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

I øvrige aldersgrupper har det derimot vært en nedgang, men antall nye innlagte på intensivavdeling i uke 49 økte klart fra uke 48. Foreløpig i uke 49 er det 66 pasienter, mot 47 i uke 48.

- Insidens av sykehusinnleggelser og dødsfall samlet de siste ukene er betydelig høyere for de uvaksinerte enn fullvaksinerte, spesielt blant fullvaksinerte over 65 år, trolig på grunn av oppfriskningsdoser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer