Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge er verdens frieste samfunn

Marting Kolberg utpeker radikal islam og Frp som de største truslene. I helgen slutter han som partisekretær.

MANER TIL DEBATT: Partisekretær Martin Kolberg under et pressemøte i sentralstyrerommet på Youngstorget. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
MANER TIL DEBATT: Partisekretær Martin Kolberg under et pressemøte i sentralstyrerommet på Youngstorget. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen starter Martin Kolberg (Ap) sitt siste landsmøte som partisekretær. Da skal han bidra til å sette dagsorden i Arbeiderpartiets debatt om innvandring og integrering, en debatt som 60-åringen mener partiet har forsømt i mange år.

- Det er nødvendig at Det norske Arbeiderparti tydeliggjør hva som skal være normen for kulturell og sosial utvikling i Norge, sier Kolberg til Dagbladet.no, etter frokostmøtet partiledelsen hadde med pressen i morges.

- Verdens frieste samfunn
Han opplever at Norge har mye å forsvare og at debatten nå må tas.

- Norge er verdens frieste samfunn. Folk skal ha de samme rettighetene og pliktene, det gjelder også innvandrere.

- Har du savnet at Ap tar integreringsdebatten internt?

- Ja. Det er svaret. Vi skulle tatt debatten tidligere, sier Kolberg, som i høstens valg stiller som førstekandidat i Buskerud.

I sin artikkel «Sosialdemokratiet - en sivilisasjonsform» skriver Kolberg:

«Det er ikke mulig med reell rettsikkerhet, likhet for lover, politisk frihet eller demokratisk kultur i et samfunn med stor sosial ulikhet. Demokratiet forutsetter med andre ord at alle befolkningsgrupper har reelle betingelser for å kunne snakke sammen på like fot.»

To trusler
- Hva er de mest alvorlige truslene mot du beskriver som «verdens frieste samfunn?»

- At markedet skal overta styringen av grunnleggende samfunnsinteresser som utdanning, omsorg og kulturlivet. Frp mener jo for eksempel at politikerne stort sett bare skal legge til rette for markedet, altså at staten skal trekke seg tilbake. Vi mener det motsatte, at politikken skal styre samfunnet og markedet,

Kolberg tar utgangpunkt i «frihet» som enkeltindividers like muligheter, uavhengig av sosial bakgrunn.

Radikal islam
Det vakte stor oppsikt og debatt da Kolberg i mars da Kolberg tok til ordet for å knuse radikal i Norge. Uttalelsen falt samme dag som Stortinget vedtok å stanse såkalte henteekteskap og innførte Europas nest strengeste lovgivning på området.

- Den andre alvorlige trusselen mot Norge som et fritt samfunn er religiøs ekstremisme og angrepet på menneskerettigheter, under dekket av å være religion, sier Kolberg til Dagbladet.no.

TRUSSEL NUMMER TO: Religiøse ekstremister. Foto: AlJazeera via APTN/AP
TRUSSEL NUMMER TO: Religiøse ekstremister. Foto: AlJazeera via APTN/AP Vis mer

Han mener Arbeiderpartiet har en lang praksis for å bekjempe intoleranse.

- Vi har kjempet mot kristen praksis og fordommer på områder som homofili, kvinnelige prester og retten til fri abort. Og vunnet. Det er altså nye grupper som står for intoleransen og debatten er sårere fordi det dreier seg om innvandrere.

- Ikke Frp
For Fremskrittspartiet har innvandring vært et gullkort i den politiske debatten i flere år. Partiets oppslutning kan tidvis avleses som et speilbilde av hvorvidt innvandring og inkludering har stått på dagsorden mens målingene er tatt.

Kolberg avviser imidlertid at det er Frps vekst som presser Ap på banen.

- Dette skyldes ikke Frp, men vi må debattere dette fordi Arbeiderpartiets egen politikk må utvikles. Det pågår en debatt i samfunnet og vi har ansvaret for å videreføre de sosialdemokratiske verdiene, som likestilling og fellesskap, i Norge.

- Har du knekt Frp-koden i løpet av årene som partisekretær?

- Frp er fremdeles et stort parti, så slik sett, nei. Men jeg har sett at de forandrer ståsteder og holdninger hele tida, der tror jeg mye av suksessen ligger, sier Kolberg.

Journalisten i denne saken følger Arbeiderpartiets landsmøte, både ved å legge ut saker på Dagbladet.no og via Twitter. Du kan legge til og følge med på: @eiliv_kvitrer

TRUSSEL NUMMER ÉN: Fremskrittspartiet og et markedsstyrt samfunn.   Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
TRUSSEL NUMMER ÉN: Fremskrittspartiet og et markedsstyrt samfunn. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media