Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge er verdens sjuende største våpeneksportør

Har liten kontroll over hvor våpnene havner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) En fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at bare seks land i verden eksporterer mer våpen enn lille Norge.


I løpet av 2007 eksporterte Norge våpen og ammunisjon til en verdi av 2,16 milliarder kroner. Det er en økning på 18 prosent i forhold til året før.

Ifølge FN er USA - ikke overraskende - verdens største våpeneksportør, med en andel på 46 prosent.

USA største kunde

Siden staten er største eier i våpenprodusenten Nammo har den norske stat tjent mange millioner

Mer enn tre fjerdedeler av alle norskproduserte våpen eksporteres til andre Nato-land - herav mesteparten til USA. De andre største samarbeidslandene er Tyskland, Polen, Sverige og Finland.

Mange mener kontrollen med hvor norske våpen videreselges og ender er altfor dårlig.

I går demonstrerte ungdomsorganisasjonen Changemaker sammen med de politiske ungdomspartiene fra Høyre til SU for å kreve økt kontroll med norsk våpeneksport.

Norge er verdens sjuende største våpeneksportør

De mener Norge har altfor liten kontroll på hvor våre våpen forsvinner videre, og krever en garanti mot at norske våpen blir brukt i krig.

- Må stille krav

Flere andre Nato-land krever en sluttbrukererklæring ved salg av våpenmateriell også til andre Nato-land, og flere har tatt til orde før at Norge bør kreve det samme. Norge krever kun en slik erklæring ved salg av våpen til ikke-Nato-land.

Kirkens Nødhjelp la nylig fram en rapport som viser at Nato-allierte land som Norge selger ammunisjon til eksporterer ammunisjon til en rekke krigsherjede land i Afrika. Verstingene er blant andre Tsjekkia, Polen og Slovakia, ifølge rapporten.

Norge har eksportert ammunisjon til de tre sistnevnte for tilsammen over 208 millioner kroner i 2007.

Organisasjonen frykter at norske kuler ender opp i krigsområder.

- Håndvåpen er de fattiges masseødeleggelsesvåpen, og dreper mange mennesker hver eneste dag. På den ene siden er Norge med i FN og jobber for å begrense antall håndvåpen, og på den andre siden er vi en svært viktig produsent av håndvåpen, sier  generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

USA eksporterer blant annet våpen til Israel, Saudi-Arabia og Taiwan. Ale disse tre landene står på det norske utenriksdepartementets fy-liste over land som ikke får norsk eksportlisens.

Norge er verdens sjuende største våpeneksportør

Staten eier 50 prosent av den norske våpenprodusenten Nammo på Raufoss. De hadde i 2006 en omsetning på neste to milliarder kroner. Resultatet før skatt var 270 millioner.

Omstridt ammunisjon

Nammo har flere ganger måttet svare på spørsmål fra humanitære organisasjoner rundt henholdsvis produkter på avveie i utlandet og effekten av konsernets eksplosive 12.7-ammunisjon på mennesker.

Denne type ammunisjon er svært omstridt, fordi den eksploderer når den treffer målet.

Eksploderende ammunisjon er ifølge Geneve-konvensjonen forbudt å bruke mot mennesker. Derfor er det bruk mot kjøretøy, bygninger og befestede stillinger som er det offisielle bruksområdet for den populære ammunisjonstypen.

Norsk eksport skal reguleres av utenriksdepartementet. Men våpenprodusenten Nammo har også avdelinger i Sverige og Finland, som det norske utenriksdepartementet ikke har kontroll over.

Finland har ifølge Kirkens Nødhjelps rapport eksportert ammunisjon direkte til Midtøsten, og har også lisensiert eksport til Libanon.

Hemmelige etiske retningslinjer

Kirkens Nødhjelp har derfor bedt om å få se Nammos egne etiske retningslinjer, men har foreløpig ikke fått det.

- Jeg synes det er veldig underlig at Nammo, der den norske stat er majoritetseier, opererer med ikke-offentlige etiske retningslinjer - som nå revideres, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt til Dagbladet.no.

Han mener staten må utøve et mye mer aktivt eierskap i Nammo enn de gjør i dag.

Dette ble det stilt spørsmål ved i Stortingets spørretime i dag.

- Nammo er nå i ferd med å utarbeide etiske retningslinjer med bakgrunn i de krav vi stiller til selskaper staten har eierandeler i. Vi er opptatt av åpenhet, og forventer at Nammos etiske retningslinjer blir offentlig, sier statssekretær i nærings- og handelsdepartementet, Øyvind Slåke til Dagbladet.no.

Kirkens Nødhjelp har blant annet krevd en merking av norskprodusert ammunisjon slik at den kan spores tilbake til produsent og første kjøper.

- Vi vil nå ta opp med Nammo hvordan vi kan få bedre sporbarhet på norskproduserte våpen, sier statssekretæren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling