Norge faller på korrupsjonsliste

Møter krass kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene får krass kritikk for at Norge faller ned til en 14. plass på årets korrupsjonsliste. Men også måten indeksen utarbeides på, møter kritikk.

Norges fall på rankingen skyldes dels økt bevissthet omkring problemet, men også at norske myndigheter svikter i kampen mot korrupsjon, mener Transparency International (TI).

- Stadig flere høyt profilerte skandaler de siste årene har økt forståelsen av at Norge faktisk har et reelt korrupsjonsproblem og ikke et skinnproblem, skriver generalsekretær Jan Borgen i TI Norge i en pressemelding.

Dommene i vannverkssaken på Romerike og korrupsjonsavsløringene i eiendomsavdelingen ved Ullevål universitetssykehus er eksempler på at problemet har kommet på dagsordenen i Norge.

Danmark, Sverige og New Zealand deler førsteplassen, mens Somalia, Irak, Burma og Haiti kommer dårligst ut i undersøkelsen.Norge har i år alle de andre nordiske landene foran seg på listen som ble offentliggjort tirsdag.

Kritisk til metode

TIs måling baserer seg på investorers og analytikeres oppfatninger av graden av korrupsjon i stat og kommuner. Organisasjonens rapporter er svært mye brukt for å vurdere graden av korrupsjon i ulike land.

Men folk med kunnskap om korrupsjonsbekjempelse er kritiske til måten indeksen utarbeides på.

DOM: Dommen mot tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen og andre personer som var involvert i den samme saken, nevnes i en fersk rapport som eksempel på at korrupsjon også har havnet på dagsordenen i Norge den siste tiden. På årets korrupsjonsindeks fra Transparency International (TI) faller Norge fra 9. til 14. plass på listen. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
DOM: Dommen mot tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen og andre personer som var involvert i den samme saken, nevnes i en fersk rapport som eksempel på at korrupsjon også har havnet på dagsordenen i Norge den siste tiden. På årets korrupsjonsindeks fra Transparency International (TI) faller Norge fra 9. til 14. plass på listen. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

- TIs persepsjonsindeks er et viktig instrument for å sette korrupsjonsproblematikken på dagsorden. Slike rapporter skal en alltid ta alvorlig. Samtidig må vi huske på at dette er en måling av inntrykk, skriver korrupsjonssekspert Henrik Lunden i Norad i en e-post til NTB.

- En effekt av å fokusere på intern korrupsjon og slå ned på dette kan derfor være at Norge paradoksalt nok rykker ned på en slik liste, slår han fast.

Lunden peker videre på at Norge engasjerer seg i en rekke initiativer for å bekjempe internasjonal storskalakorrupsjon.

- I lys av dette og sett i forhold til hvilke land som er foran oss, kan Norges plassering på TIs liste synes litt forunderlig, mener han.
- Må bruke lover
Men Jan Borgen i Transparency International Norge retter sterk kritikk mot norske myndigheter i sine uttalelser.

Det forebyggende arbeidet mot korrupsjon prioriteres ikke høyt nok, mener han og sier dårlig kvalitet på offentlige ledere, vennskapsansettelser og aksept av inhabilitet er noe av årsaken at myndighetene ikke tar tak i problemet.

- Resultatet er tap av tillit til politikere og offentlig ansatte, mener Borgen.

Organisasjonen peker også på en mulig årsak til at så få personer blir dømt for korrupsjon i Norge:

- Det svikter i bevilgningene til politiet. Politiet har verken kapasitet eller kompetanse til å være effektive, sier Borgen.

- Vi har lovverk, etiske regelverk, rutiner, tilsyn og kontrollorganer. Nå må våre myndigheter for alvor ta det i bruk.

NTB