Norge får ansvar for miljøforbrytelse og straff

HAAG (Dagbladet.no): Miljøvernminister Siri Bjerke har fått et viktig ansvar under klimaforhandlingene i Haag: Sammen med den indiske miljøvernministeren skal hun finne fram til hvilke straffetiltak som skal iverksettes mot land som bryter klimaavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et av de viktigste arbeidene under klimaforhandlingene. Det er bred enighet om at det skal være et klart regelverk, men uenighet om hvordan regelverket skal være er stor.

Siri Bjerkes arbeidsgruppe skal jobbe parallelt med andre grupper som har ansvaret for å bringe klimaavtalen i land og få satt Kyoto-avtalen fra 1997 ut i livet. Ansvaret Siri Bjerke er tildelt viser at Norge har høy troverdighet i klimaforhandlingene, og at vi har opparbeidet oss respekt fra de andre ministrene som har møttes i Haag.

Frykter halvveis avtale

Etter at forhandlingene i Haag har stått i stampe i halvannen uke begynner miljøvernministrene fra 180 land å få alvorlig hastverk. Dersom ikke man kommer i gang med reelle forhandlinger i løpet av det neste døgnet, kan det spøke for utslippsavtalen.

Men selv om flere og flere antyder at partene i Haag-konferansen kommer til å skilles uten en fullverdig avtale, har Siri Bjerke fortsatt tro på at avtalen skal komme i land.

- Det er ikke mitt inntrykk at vi styrer mot en halvferdig avtale, sier hun til Dagbladet.no.

Hvis de 180 ministrene kommer til enighet, ventes det at avtalen vil være klar i løpet av fredag eller lørdag.

<B>ANSVAR:</B> Norges miljøvernminister Siri Bjerke er tildelt et viktig ansvar under klimakonferansen i Haag.