NY UTMERKELSE TIL ORO BAR & RESTAURANT: Stjernekokken Terje Ness var tilbake hos Oro i 2009. En forandring tydelig verdsatt av Michelin-inspektørene, som ga spisestedet BibGourmand-utmerkelsen. Dette signaliserer vellaget mat til en fornuftig penge.  Foto: HÅKON EIKSDAL/DAGBLADET
NY UTMERKELSE TIL ORO BAR & RESTAURANT: Stjernekokken Terje Ness var tilbake hos Oro i 2009. En forandring tydelig verdsatt av Michelin-inspektørene, som ga spisestedet BibGourmand-utmerkelsen. Dette signaliserer vellaget mat til en fornuftig penge. Foto: HÅKON EIKSDAL/DAGBLADETVis mer

Norge får beholde alle Michelin-stjernene

Se oversikten over Nordens beste spisesteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Matinteresserte og -kyndige i Norge og internasjonalt har nok ventet i spenning på restaurantverdens Oscar-utdeling - Michelin-guidens årlige oversikt over verdens beste restaurantanter.

Det er stor prestisje knyttet til stjerneutmerkelsen i dekkprodusentens 110 år gamle guidebok til særdeles gode matopplevelser.

Fem stjernestederI formiddag ble det kjent hvilke europeiske spisesteder som er verdt et ekstra besøk.

I Norge får alle de fem tidligere innehaverne av Michelin-utmerkelse beholde sin stjerne fra i fjor.

Skal du unne deg en helt spesiell matopplevelse, må du altså til Oslo og besøke følgende restauranter, ifølge Michelin-inspektørene - Haga, Oscarsgate, Statholdergaarden, Le Canard og Spisestedet Feinschmecker.

Fornuftig prisEt nivå under den mest ekslusive kategorien, henger utmerkelsen BibGourmand.

Med dette ønsker Michelin å hedre de mer folkelige spisestedene, i alle fall når det kommer til pris.

GAMMEL TRAVEL: Le Canard åpnet i 1990 og er dermed en av Norges lengstlevende gourmetrestauranter. Alderen til tross fikk matinstitusjonen Dagbladets anmeldere til å ta fram superlativene under et besøk i september 2008. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
GAMMEL TRAVEL: Le Canard åpnet i 1990 og er dermed en av Norges lengstlevende gourmetrestauranter. Alderen til tross fikk matinstitusjonen Dagbladets anmeldere til å ta fram superlativene under et besøk i september 2008. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

Gourmetrestauranten Oro Bar & Grill får i år smykke seg med denne tittelen.

Fra før har Restaurant Eik også denne utmerkelsen.

Den tidligere verdensmesteren i kokkekunst, Terje Næss, står bak suksessen til både Oro og Haga Restaurant, som har én Michelin-stjerne.

Svensk matnytelseFor flere kulinariske høydepunkter, kan det lønne seg å besøke noen av våre naboland.

Sverige skiller seg positivt ut i Norden ved å ha to restauranter med to stjerner i årets guide.

Frantzén/Lindeberg og Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm har blitt belønnet med to stjerner.

RESTAURANT OSCARSGATE: Full pott da Robinson og Fredag besøkte spisestedet i oktober 2008.
Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/DAGBLADET
RESTAURANT OSCARSGATE: Full pott da Robinson og Fredag besøkte spisestedet i oktober 2008. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/DAGBLADET Vis mer

Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, Fredsgatan 12 og Lux Stockholm i Stockholm og Kock & Vin, Sjömagasinet, 28+, Fond og Basement i Göteborg har alle én stjerne.

14 svenske spisesteder kan skilte med BibGourmand-utmerkelsen.

NabokampMichelin-offentliggjøringen har fått mye oppmerksomhet i danske aviser.

EkstraBladet påpeker, heller kry, at København med sine 12 stjerner i årets oversikt, har dobbelt så mange utmerkelser som Sveriges hovedstad.

Skal du spise overdådig godt i København, er dette stedene: Noma (to stjerner), Aoc, Paustian v. Bo Bech, Herman, Kokkeriet, Era Ora, Formel B, Kiin Kiin, Kongs Hans Kaelder, MR, Søllerød Kro og The Paul.

Syv restauranter får bære Bib Gourmand-merket i Danmark i år: Famo, Frederiks Have, Kanalen, Kødbyens Fiskebar, L?Altro, Le Sommelier og Oubæk.

UFORMELT: Maten på Statholdergaarden er en opplevelse for både øyet og tunga. Stedet kan likevel oppfattes som uformelt, var anmeldernes dom i september 2007.
Foto: AGNETE BRUN/DAGLADET
UFORMELT: Maten på Statholdergaarden er en opplevelse for både øyet og tunga. Stedet kan likevel oppfattes som uformelt, var anmeldernes dom i september 2007. Foto: AGNETE BRUN/DAGLADET Vis mer

Stjernerestaurant stengtI Michelin-verden er det mulig å oppnå tre stjerner.

Noe som vil si at spisestedet er verdt en reise i seg selv.

To stjerner angir at restauranten er verdt en omvei, mens én stjerne skal vise de langtreisende og lokalkjente til de eksepsjonelt bra spisestedene.

Norges eneste restaurant med to stjerner i guiden, Bagatelle med Eyvind Hellstrøm ved roret, stengte på tampen av fjoråret.

En langvarig konflikt med restaurantens hovedeier Christen Sveaas, førte til at Hellstrøm og resten av staben sa opp i desember i fjor.

Bagatelle mistet den ene stjernen i 2008, men gjenvant den igjen ett år senere.
 

 

TAR GODT VARE PÅ GJESTENE: På Oslos beste vestkant, finner du restauranten Feinschmecker.  Her blir du sjeldent skuffet, skrev Robinson og Fredag etter et besøk i mai 2007. Foto: LARS MYHREN HOLAND/
DAGBLADET
TAR GODT VARE PÅ GJESTENE: På Oslos beste vestkant, finner du restauranten Feinschmecker. Her blir du sjeldent skuffet, skrev Robinson og Fredag etter et besøk i mai 2007. Foto: LARS MYHREN HOLAND/ DAGBLADET Vis mer