Jan L. Andreassen Slår fast at norsk økonomi går tøffe tider i møte. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.
Jan L. Andreassen Slår fast at norsk økonomi går tøffe tider i møte. Foto: Iván Kverme, Finansavisen. Vis mer

Norge får dobbelt juling

- Verden drukner i gjeld, overkapasitet og deflasjon, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Siden nyttår har oljeprisen falt fra vel 37 dollar til rundt 34 dollar fatet. Samtidig har kronen styrket seg mot dollaren. Det er dårlig nytt for norsk økonomi, slår Finansavisen fast.

Solide utfordringer - Vi får ikke mer hjelp fra kronen enn de 30 prosentene vi allerede har fått. Den har sklidd over i sterkere lende, og det er fare for at det fortsetter. Utfordringen nå blir å holde på svekkelsen, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til Finansavisen.

Den største endringen siden nyttår er, ifølge Andreassen, endrede forventninger til dollaren. Troen på rentehevninger er nesten borte. Råvareprisene sluttet å falle, og har steget de siste par ukene.

- Det har gitt en turboeffekt på dollarfallet. Råvarepriser er omvendt korrelert med dollaren, sier Andreassen til Finansavisen.

Råvarevalutaer Råvarevalutaer som norske kroner, kanadiske dollar og russiske rubler har styrket seg. Sterkere krone er dårlig nytt for norsk økonomi der oljeprisen måles i kroner. Den er fortsatt under 300 kroner fatet, noe den har vært 21 dager så langt i denne nedturen, mot totalt 24 dager under finanskrisen.

- Kronekursen blir best performer når vi trenger det minst. Stabiliseres oljeprisen rundt 40 dollar fatet, må vi trolig ha negativ rente for å stabilisere kroner, sier Andreassen.

- Hvor ender dette?

- Verden drukner i gjeld, overkapasitet og deflasjon. Prisforventningene har vært for høye og har ført til overinvesteringer med lånte penger. I Norge ser vi det tydelig innen oljesektoren, men det er ikke unikt for olje, avslutter sjeføkonomen.

Oljefondet Ifølge Finansavisen er verdien på Oljefondet nå rundt 6.920 milliarder kroner, ned rundt 550 milliarder siden nyttår. 

Flere nyheter Soros: - Europa står på kanten til kollaps
Dette må til for å stabilisere Kina-kaoset

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer