Norge får dyrepoliti

Blir prøveprosjekt i Sør-Trøndelag.

EGEN ENHET: Det skal opprettes en egen dyrepoliti-enhet, først i Sør-Trøndelag politidistrikt. Her hundevalper konfiskert av tollerne på Svinesund. Foto: Tollvesenet
EGEN ENHET: Det skal opprettes en egen dyrepoliti-enhet, først i Sør-Trøndelag politidistrikt. Her hundevalper konfiskert av tollerne på Svinesund. Foto: TollvesenetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Regjeringen skal for første gang i norsk historie teste en ordning med dyrepoliti.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) varsler at regjeringen skal gjennomføre et prøveprosjekt for dyrepoliti, skriver Nationen.

- Det er ingen hemmelighet at Frp har vært opptatt av at vi skal få til en form for dyrepolitiordning. Jeg og justisministeren har innledet et tett samarbeid der vi skal se på hvordan vi kan organisere et slikt arbeid, sier Listhaug.

Arbeidsgruppe Listhaug opplyser at Justisdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan man skal opprette ordningen.

Gruppa skal finne en modell som skal styrke politiets rolle i saker som omhandler kriminalitet mot dyr. I dag deltok hun på et seminar med Mattilsynet, Økokrim og flere politidistrikter for å diskutere hvordan samarbeidet mellom politi, domstoler og Mattilsynet kan bli bedre i slike saker.

Lave straffer Mattilsynet mener dagens straffer for dyremishandling er mye lavere enn loven tilsier, og at lav kunnskap om dyr hos politiet er en av hovedårsakene.

- Vi har vært kritiske til politiets vilje til å prioritere dyrevelferdssaker, og til politiets kompetanse og vilje til å etterforske dem. Politiets innsatsvilje varierer for mye fra sak til sak og fra sted til sted i landet, sier tilsynsdirektør Ole Fjetland hos Mattilsynet til Nationen.

Under 2 prosent av anmeldte dyremishandlingssaker de siste seks årene har endt med fradømmelse av retten til å holde dyr, ifølge Politidirektoratet og Mattilsynet. Live Kleveland, jurist i Dyrevernalliansen, mener det må en holdningsendring til.

- Vårt inntrykk er at holdningen hos mange i politiet har vært at «det er jo bare dyr». Dessuten har mange lite kunnskap om hvordan de skal etterforske dyrekriminalitet, sier hun.

Prøveprosjekt i Sør-Trøndelag Ifølge en pressemelding fra dyrevernorganisasjonen NOAH lanserte Politidirektoratet at de nå skal igangsette et dyrepoliti-prosjekt i Sør-Trøndelag.

- NOAH anmelder stadig flere dyremishandlingssaker, men har sett at de fleste har blitt nedprioritert og henlagt - selv saker der dyr har blitt utsatt for svært grov vold eller vanskjøtsel. En egen dyrepolitienhet innenfor politiet som kan etterforske dyremishandling og forberede saker overfor domstolene er et viktig tiltak for at dyremishandlingssaker skal bli prioritert. Signalene fra Politidirektoratet var derfor svært positive, sier NOAH-leder Siri Martinsen, som gleder seg over prosjektet..

- Og regjeringen stadfester også med dette at de nå i større grad tar kriminalitet mot dyr på alvor, og at Dyrevelferdsloven ikke bare skal være "til pynt".