Coronaviruset:

Norge får fire ganger flere vaksinedoser

Vaksineprodusenten Pfizer/BioNTech melder at Norge vil motta i underkant av 50 000 vaksinedoser i romjula. Det er en firedobling av hva de allerede ventet.

VAKSINE: Statsminister Erna Solberg (H) sier den første vaksinen vil kunne settes i Norge i romjula. Likevel varsler hun omfattende smittevernstiltak helt fram til påske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Pfizer/BioNTech melder at Norge vil motta i underkant av 50 000 vaksinedoser i romjula.

Dette inkluderer de rundt 10 000 dosene i første leveranse som allerede er varslet, opplyser helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Departementet presiserer at leveringene forutsetter at vaksinen blir godkjent og leveransene går som planlagt.

- Jeg er glad for at vi får enda flere vaksinedoser allerede i romjulen. Disse dosene skal i utgangspunktet være nok til å gi en første dose til alle sykehjemsbeboerne i Norge, sier statsminister Erna Solberg.

- Fordeles over hele landet

På grunn av praktiske årsaker blir de første 10 000 dosene brukt i Oslo-området.

De resterende dosene vil bli fordelt i tråd med anbefalingen fra FHI, og fordeles over hele landet, opplyser departementet.

Pfizer/BioNTech melder at leveransen av de første 10 000 dosene kommer 26. desember og ikke på julaften, som tidligere anslått. Dette vil ikke medføre noen forsinkelser i planene for vaksinering.

Bekymret: Helseminister Bent Høie sier at selv om vaksinene i Norge er rett rundt hjørnet, så er han bekymret for utviklingen antall smittede. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

- Forutsigbarhet

Pfizer melder også at Norge og de andre landene i EU i januar vil motta om lag 40 000 doser i uken, skriver departementet.

- Dette vil gi en større forutsigbarhet for kommunene, som skal forberede seg og legge planer for denne viktige vaksinasjonsjobben. Jeg har stor forståelse for at kommunene synes det er krevende å planlegge når det er så mange usikkerhetsmomenter, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Dette skyldes blant annet usikkerhet knyttet til produksjonskapasitet hos vaksineleverandørene, og distribusjon og godkjenning av vaksinene.

Folkehelseinstituttet skal holde kontakten med Fylkesmennenes vaksinasjonskoordinatorer om de kommende leveransene, opplyser departementet. Det vil fremdeles være noe usikkerhet om produksjon og godkjenning.

JULAFTEN: Bent Høie kommer med glade nyheter på dagens pressekonferanse og sier at de første vaksinene er rett rundt hjørnet. Video: NTB / Dagbladet TV Vis mer

- Tre uker

I Oslo er det 4100 beboere på sykehjem, og alle som takker ja, vil derfor få tilbud om å ta vaksinen så snart vaksinasjonen settes i gang.

Ifølge helsebyråd Robert Steen i Oslo er planen at alle sykehjemsbeboere vil være vaksinert med første dose innen midten av januar.

- Fra første stikk skal det gå tre uker til andre dose settes. Etter andre dose tar det cirka ei uke før vaksinen gir full effekt. Og de fleste vil derfor kunne ha full effekt av vaksinen mot slutten av januar, sier Steen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer