Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge får ikke unntak fra Trump-toll

USAs nye toll på stål og aluminium er et faktum. Norge er ikke blant landene som unntas.

TOLL: USAs president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium er trådt i kraft. På listen over unntakene står blant annet Canada, Mexico og EU, men ikke Norge. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
TOLL: USAs president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium er trådt i kraft. På listen over unntakene står blant annet Canada, Mexico og EU, men ikke Norge. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Amerikanske myndigheter informerte oss sent i går kveld om at Norge i første omgang ikke er blant de land som blir unntatt for USAs nye toll på stål og aluminium, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

De nye tollsatsene trådte i kraft fredag morgen klokka 5.01 norsk tid og er dermed en realitet for norsk eksportindustri.

Søreide sier Norge i løpet av dagen vil følge opp saken overfor amerikanske myndigheter, både i Washington og i Oslo.

WASHINGTON: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og USAs tidligere utenriksminister Rex Tillerson i Washington.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
WASHINGTON: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og USAs tidligere utenriksminister Rex Tillerson i Washington. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Flere får unntak
Natt til fredag sendte Det hvite hus ut en pressemelding der det ble kunngjort at tollsatsene settes på pause fram til 1. mai for de følgende landene:

  • Argentina
  • Australia
  • Brasil
  • Canada
  • EUs medlemsland
  • Mexico
  • Sør-Korea

Unntakene gjelder midlertidig mens det pågår samtaler om alternative måter å møte USAs bekymringer på, opplyses det i pressemeldingen.

USAs president Donald Trump har myndighet til å fjerne land fra unntakslisten, men han kan også tilføye nye land, understrekes det. Land som ikke står på listen, inviteres til samtaler om saken.

Norge er ikke omfattet av EUs felles handelspolitikk og står derfor alene i samtalene med USA.

Krever likebehandling
Søreide sier hun forventer at amerikanerne likebehandler Norge og respekterer reglene som er vedtatt i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

- Norsk eksport er ingen trussel for USA. Vi vil formidle dette tydelig overfor USA i dag, sier hun.

Utenriksministeren kaller det «alvorlig og bekymringsfullt» at USA har valgt å gå videre med de nye tollsatsene.

- Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet. Vi forventer at WTO-regelverket overholdes fra alle WTOs medlemmer, sier hun.

0,2 prosent
​Trumps vedtak innebærer en ekstratoll på 25 prosent på import av stål og 10 prosent på import av aluminium til USA.

De nye tollsatsene vil ikke i seg selv få store konsekvenser for Norge. Kun 0,2 prosent av den norske eksporten av stål og aluminium går til USA.

Trump har begrunnet den nye tollen med at USA i dag produserer så lite stål og aluminium selv at det utgjør en trussel mot landets nasjonale sikkerhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!