Norge får kritikk av FNs torturkomité

Samarbeidet ikke fullt ut i Dar-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For første gang retter FNs torturkomité kritikk mot Norge i en enkeltsak.

Det skjer etter at den tidligere offiseren Nadeem Dar ble tvangssendt tilbake til Pakistan i 2005, uten at FN-organet var blitt informert og til tross for at FN hadde anmodet Norge om å avvente hjemsendelse.

Dermed brøt Norge ifølge FNs torturkomité med forpliktelsene i torturkonvensjonen om samarbeid, skriver Aftenposten.

FN mener Norge ikke har overholdt sine forpliktelser etter FNs torturkommisjon om «å samarbeide fullt ut med komiteen».

Søkte asyl

Dar og familien kom til Norge i 2002, og søkte asyl fordi de fryktet forfølgelse i hjemlandet. Familien har opplevd drapstrusler og mordbrann i Pakistan. Dagbladet tok i 2005 til orde på lederplass om at familien måtte få bli i landet, og kalte beslutningen om å sende dem til Pakistan, mens norske rettsinstanser og FN vurderte om det er trygt for dem å være der, meningsløs.

Dar og familien flyktet til Norge og søkte asyl fordi de fryktet forfølgelse på grunn av sin tro. Dar var major i den pakistanske hæren og ledet væpnede kamper mot fundamentalister og terrorister før han mistet jobben på grunn av sin ahmadiyya-tilhørighet.

Frykten for forfølgelse og tortur ble ikke trodd og Dar ble pågrepet og tvangsutsendt til Thailand, til tross for at han er fra Pakistan. Et halvt år senere fikk han likevel oppholdstillatelse.

TVANGSSENDT: Nadeem Dar ble tvangssendt ut av Norge i september 2005 og først flydd til Thailand, til tross for at Pakistan er hjemlandet hans. Foto: TRULS BREKKE
TVANGSSENDT: Nadeem Dar ble tvangssendt ut av Norge i september 2005 og først flydd til Thailand, til tross for at Pakistan er hjemlandet hans. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Lokalsamfunnet støttet familien

Dars to barn Saliq og Uzma gikk i kirkeasyl da politiet hentet foreldrene deres og de to yngste barna i familien i september 2005. Både ordføreren, politikere, prester og andre støttespillere påpekte at Utlendingsnemda undergravde asylsøkeres rettigheter, og forlangte at norske myndigheters praksis i asylsaker må endres som en følge av Dar-saken.

De mente også at Utlendingsnemnda aktivt hindret Torturkomiteen i å fortsette å behandle saken, fordi nemnda satte i gang utkastelse av familien før komiteen var ferdig med saken, til tross for at Norge har undertegnet på å følge slike henstillinger fra FN.

Tar saken til etterretning

I en e-post til Aftenposten uttaler seksjonssjef i Utlendingsnemnda (UNE) Ingunn Sofie Aursnes følgende:

- UNE tar til etterretning at torturkomiteen mener at vi burde latt være å returnere Dar inntil komiteen hadde fått sett på saken, slik den hadde bedt om. Men det er viktig å understreke at torturkomiteens kritikk kun handler om dette prosedyrespørsmålet og ikke om selve beskyttelsesspørsmålet. Kritikken innebærer altså ikke at komiteen gir Dar rett i sine anførsler om hva han risikerte i hjemlandet.

-Undergraver komiteens myndighet 

-Det er interessant at Norge ikke følger opp en anmodning fra Torturkomiteen om å vente med å sende ut en utlending på grunn av fare for tortur i Pakistan. Det er negativt på grunn av sikkerheten til personen det gjelder, men det undergraver også myndigheten til komiteen. Det blir enklere for stater med større menneskerettighetsproblemer å se bort fra torturkomiteens uttalelser, sier forskeren Njål Høstmælingen ved Norsk senter for menneskerettigheter til Aftenposten.

GIKK I KIRKEASYL: Uzma (9) og Sariq Dar (14) gikk i kirkeasyl i menighetshuset på Nesodden da politiet hentet foreldrene og de to yngste søsknene deres i september 2005. Venner og støttespillere tok barna med i kirkeasyl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer