Norge får lederrolle

Solheim skal lede arbeidet med handel og klima.

SKAL LEDE: Miljøvernminister Erik Solheim skal lede arbeidsgruppe for handel og klima. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
SKAL LEDE: Miljøvernminister Erik Solheim skal lede arbeidsgruppe for handel og klima. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KØBENHAVN (Dagbladet): Miljøvernminister Erik Solheim fikk i kveld oppdraget med å lede arbeidet med handel og klima på toppmøtet i den danske hovedstaden.

Det var Danmarks leder for hele møtet, Connie Hedegaard, som ga Solheim jobben. Den innebærer at han skal konsultere ulike land om klimatiltak og handel. Bakgrunnen er at enkelte i-land ønsker å ha handelsbarrierer mot land som ikke har utslippsreduksjoner. Spørsmålet er hvordan dette skal håndteres.

Solheim får trolig et ansvar sammen med miljøvernministeren fra Singapore for å konsultere med andre land om handel, luftfart og skipsfart.

- Normalt
Forhandlingene på FN-toppmøtet brøt sammen da u-landene marsjerte ut i protest ved 1320-tida, men Solheim avdramatiserer det hele.
- Jeg opplever ikke dette som dramatisk, men mer som et uttrykk for frustrasjon. Dette er normale ting som skjer hele tiden. Det dramatiske her er at vi har kort tid igjen, sier Solheim.

Representanter for flere u-land stormet ut av plenumsmøtet da de følte at de ikke var blitt tilstrekkelig hørt i prosessen med å skape en ny klimaavtale. Kun noen få av alle de afrikanske landene er tilstede i møtene. Flere land blir representert av andre land. Av rundt 190 land, er det 40 - 50 som deltar i plenumssamtalene.

- Det er de afrikanske landene som lider mest for dette. De er tilstede, men ikke sterkt markert, sier Solheim.

Frykter for Kyoto-sporet
Utviklingslandene satte ned foten fordi de frykter for skjebnen til Kyoto-avtalen, som regulerer utslippene fra rike land, men ikke de fattige. U-landene, også kalt G77, er opptatt av at de rike landene må fortsette å dra lasset, mens flere rike land mener at også fattigere land må bidra.

Ved 17-tida satte partene seg ved bordet igjen for å diskutere opprettelsen av ulike arbeidsgrupper, for blant annet regnskogbevaring og finansiering av klimatiltak. Det er en av disse gruppene Solheim nå er blitt bedt om å lede.

I forrige uke ble det også massive protester da et dansk utkast til klimaavtale lekket ut. Kritikerne mente at dokumentet bare tok hensyn til USA og de rike landene sine ønsker, og for lite hensyn til G77-landene.Partene satte i går en foreløpig deadline for klimaforhandlingene til tirsdag, altså i morgen. De aller vanskeligste spørsmålene vil de overlate til statslederne å behandle når høynivå-delen av konferansen starter onsdag.