Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge fengsler flest i Norden

Både Finland, Sverige og Danmark satser mer på alternative straffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en rapport fra Kriminalvården i Sverige. Rapporten viser samtidig at våre nordiske naboland langt oftere benyttet straff utenfor fengsel i 2001. 28 prosent avtjente sin straff utenfor fengsel i Norge, mens i Sverige fikk hele 65 prosent en alternativ form for straff, skriver Aftenposten.

- Vi ønsker definitivt at påtalemyndigheten skal benytte samfunnsstraff i økende grad, sier statsadvokat Morten Holmboe ved Riksadvokatens kontor.

Den nye straffegjennomføringsloven som trådte i kraft for ett år siden, åpnet for bruk av såkalt samfunnsstraff.

- Siden loven trådte i kraft har vi ikke registrert økt bruk av samfunnsstraff i straffeutmålingsdelen. Dette svarer ikke til forventningene, fastslår Lars Høines, leder for Friomsorgskontoret i Sør-Trøndelag.

Ifølge den nye straffegjennomføringsloven kan samfunnsstraff idømmes for handlinger som kan medføre straff av fengsel i inntil seks år.

- Det er mange ganger billigere å bruke samfunnsstraff. Dessuten vil man i de rette tilfeller oppnå lavere tilbakefall, fordi domfelte får bedre sjanse til å fungere i forhold til sine omgivelser, pårørende, barn, arbeidsgiver og i forhold til behandlingstilbud, sier Per Sigurd Våge, direktør for Kriminalomsorg Region Vest.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media