Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge fikk det snilleste brevet fra Donald Trump

Erna Solberg er spent før møtet med Trump til uka, men avdramatiserer uenigheten rundt pengebruk på forsvar.

SPENT OG OPTIMISTISK: Erna Solberg vedgår at hun er spent på hvordan Nato-toppmøtet med Trump blir, men er trygg på Norges forsvarsinvesteringer og Natos framtid. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SPENT OG OPTIMISTISK: Erna Solberg vedgår at hun er spent på hvordan Nato-toppmøtet med Trump blir, men er trygg på Norges forsvarsinvesteringer og Natos framtid. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Erna Solberg (H) er optimist før Nato-toppmøtet i Brussel neste uke.

Statsministeren vedgår likevel at hun er spent på hvordan dialogen med Donald Trump kommer til å utspille seg på toppmøtet.

- Jeg tror alle er litt spent på hvordan diskusjonen med USA blir på møtet, fordi det er flere saker som gjør forholdet mellom Europa og USA litt mer anspent denne gangen enn tidligere. Jeg er ikke bare spent på Trump, men også på om vi klarer å isolere bort all den andre turbulensen, for eksempel på handel, og konsentrere oss om å diskutere sikkerhetspolitikk, sier Solberg.

Hun møter Dagbladet i residensen til den norske ambassadøren i Paris. På tv-skjermen i naborommet spiller Frankrike mot Uruguay i fotball-VM. Jubelen runger fra gateplan når franskmennene tar ledelsen 1 - 0.

Solberg bemerker at dersom Frankrike vinner kampen, noe de ender med å gjøre, så skal hun gratulere Emmanuel Macron med seieren, noe hun også gjør kort tid senere.

- Vi får håpe det ikke blir ekstraomganger, for da blir sikkert møtet med Macron utsatt, sier Solberg og humrer.

Trumps krav

Statsministeren er i Paris for å møte den franske presidenten og markere et initiativ som skal gjøre oljefondets investeringsprofil mer klimavennlig.

Da Donald Trump i går iverksatte sin handelskrig mot Kina, fortalte Solberg Dagbladet at de økte tollsatsene ikke vil påvirke norsk økonomi foreløpig.

Den amerikanske presidenten har heller ikke vært til å misforstå når det gjelder Nato: Europa kan ikke lenger regne med at USA tar en like stor del av Nato-regninga som tidligere. Trump krever at europeiske land bruker to prosent av BNP på forsvar, slik Wales-erklæringen fra 2014 åpner for.

Wales-forvirring

I Wales-erklæringen heter det at Nato-landene skal ta sikte mot å bruke to prosent av BNP på forsvar innen 2024. Norge har økt investeringene på forsvar betydelig, men bruker likevel en mindre andel av BNP på forsvar i år enn i fjor grunnet vekst i den norske økonomien.

- Det er ingen tvil om at USA legger mye vekt på akkurat dette med to prosent. I Wales-erklæringen står det at vi skal «aim to work towards» to prosent. Det gjør Norge.

- Du må fortelle Trump at han ikke skal være så opptatt av to prosent, da?

- Nei. Jeg kommer til å fortelle han hva Norge gjør. Vi har en storstilt investeringsplan på forsvar. I mange år har Forsvaret vårt vært uttynnet bak første ledd, og vi har brukt mye penger på øke utholdenheten i Forsvaret. Vi er nå i rute med struktur og penger, noe som er uvanlig i norsk historie. Men Norge kan ikke sitte nå og si hvor mye mer vi skal bruke, eller love at vi bruker akkurat to prosent av BNP i 2024. Det vi kan love, er at vi skal bruke mer penger på forsvar, sier Solberg.

Fikk snilt brev fra Trump

Det vekket enorm oppsikt da Donald Trump sendte brev til Nato-land som «ligger etter» planen for å nå toprosentmålet innen 2024. Norge var blant landene som mottok et slikt brev, hvor den amerikanske presidenten tydeliggjorde at han forventer en oppjustering i investeringstempoet.

- GRATULERER, MR. PRESIDENT: Erna Solberg smilte bredt og gratulerte Emmanuel Macron med fransk seier i fotball-VM på fredag. Den franske presidenten smilte enda bredere og takket pent. Foto: Johan Falnes / NTB Scanpix
- GRATULERER, MR. PRESIDENT: Erna Solberg smilte bredt og gratulerte Emmanuel Macron med fransk seier i fotball-VM på fredag. Den franske presidenten smilte enda bredere og takket pent. Foto: Johan Falnes / NTB Scanpix Vis mer

Erna Solberg ønsker å avdramatisere situasjonen og sier brevet Norge fikk fra Trump var snill i tonen.

- Av alle brevene som gikk ut fra USA til Nato-land, så fikk vi i Norge det snilleste av dem. Og vi vet jo hva USA mener: De mener Norge skal bruke mer penger på Forsvaret. Og det gjør jo Norge også. USA er veldig opptatt av at vi skal bruke akkurat to prosent av vårt brutto nasjonalprodukt på forsvar, men Norge skal gjøre dette på vår måte, og følge vår plan for å styrke Forsvaret vårt.

- Du kan likevel ikke love Donald Trump at Norge bruker to prosent av BNP på forsvar i 2024?

- Nei. Det er mange land som lover det, men ikke har planer for å få det til. Slik er ikke den norske veien. Vi skal være ærlige. Vi sier vi skal øke betydelig våre investeringer på forsvar, slik vi allerede har gjort. Men jeg kan ikke sitte her i dag og slå fast at vi når to prosent av BNP i 2024.

Statsministeren legger til at Nato-toppmøte også bør være en markering av en forsvarsallianse som hun mener beveger seg i riktig retning.

- Dette blir et toppmøte hvor Nato kan kvittere ut mange av målene vi har satt oss. Nato er sterkere i dag enn for fire år siden, sier hun.