Norge flagger ut

Store norske bedrifter produserer heller i Øst-Europa og Kina enn i Norge. Norge blir mer og mer et utkantland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge holder på å tape tidligere lokaliseringsfortrinn knyttet til energi og kunnskap, sier FAFO-forsker Torunn Kvinge.

På oppdrag fra LO har hun intervjuet 47 ledere i konkurranseutsatt virksomhet med mer enn 200 ansatte i Norge. Over halvparten er kontrollert fra utlandet. Av de 22 virksomhetene med norsk majoritetseie, har ti produksjon utenfor Norge. Ytterligere fire vurderer uteetablering. Bare åtte virksomheter med norske eiere vil på sikt ha produksjon bare i Norge. Kvinge konkluderer med at utvidelsen av EU østover og åpningen av Kina for vestlig kapital kan få vidtrekkende virkninger for ansatte i norsk industri.

Høyere arbeidsmoral

- I forhold til andre europeiske land har den høyt utdannede arbeidskraften i Norge vært billig. Men Øst-Europa og Kina er enda billigere. En av bedriftslederne ga også uttrykk for at østeuropeerne har høyere arbeidsmoral, «slik den var i Norge rett etter krigen». Industrien i Norge har også hatt fordel med billig strøm, men nå som vi eksporterer strøm, er det markedsprisen som gjelder. De langsiktige strømkontraktene med industrien løper ut.

Fint i EU

Få av de spurte bedriftslederne synes det er et problem for bedriften at Norge står utenfor EU. De flytter ut i stedet.

- En av grunnene til at de flytter produksjonen ut til Baltikum og Øst-Europa er at de har lavere lønnskostnader. EU-medlemskap er ingen fanesak, men de er nærmere et større marked og slipper store transportkostnader, sier Kvinge.

Selv om norske bedriftsledere regner med at lønnskostnadene vil stige også i Øst-Europa, vil de på ti år tjene nok til at det lønner seg å flytte ut hele eller deler av produksjonen.

- Er Norge et lite populært land å satse på?

- Kulturelle forskjeller viskes ut mellom landene. Med flere østeuropeiske land inn i EU utvides sentrum av Europa og Norge ligger i utkanten.

Den høye kronekursen i fjor bidro ikke til at noen besluttet utflytting.

- Bedriftslederne tenker langsiktig, men over lang tid er det vanskelig å leve med så store valutakurssvingninger.

Mottoet «borte bra, men hjemme best» gjelder bare for noen få av de spurte bedriftslederne. Norge er ikke interessant for produksjon over tid dersom:

det er usikkerhet rundt valutakursutviklingenhøy lønnsutviklingmange særnorske skatter og avgifterdårlig tilgang på arbeidskraft med riktig kompetansede industrielle miljøene går i oppløsning

Det er balanse mellom direkte investeringer i Norge og utlandet. Mens norske eiere investerer i arbeidsintensiv virksomhet i utlandet, investerer utlendingene i kapitalintensiv virksomhet i Norge.

IKKE ALENE: Hadeland Glassverk er ikke alene om å ha utsatt deler av produksjonen sin til Tsjekkia eller andre østeuropeiske land. Norge lønner seg ikke på arbeidsintensiv produksjon.