Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge flommer over av smuglersigaretter

Høy fortjeneste og lave straffer gjør Norge til et smugler-paradis.

SIGARETTBESLAG: 120 000 sigaretter ble beslaglagt ved grenseovergangen ved Kongsvinger 16. juni i år. Foto: Tollvesenet
SIGARETTBESLAG: 120 000 sigaretter ble beslaglagt ved grenseovergangen ved Kongsvinger 16. juni i år. Foto: Tollvesenet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I første halvår 2011 har tollerne beslaglagt 4,7 millioner sigaretter, dette er den største mengden som er beslaglagt de fem siste årene.

- Det representerer avgiftsunndragelser for nærmere 15 millioner kroner, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse, til Dagbladet.

Han mener sigarettsmugling er et økende problem.

- Sigarettsmugling er både avgiftskriminalitet og piratkriminalitet. Dette er godt organiserte nettverk for salg på det illegale markedet, sier tolldirektøren.

Han understreker at sigarettene også ofte selges i kiosker, butikker og serveringssteder.

Store mørketall Etter det Dagbladet erfarer tilbys alle de kjente merkene for mellom 400 og 500 kroner kartongen. Også en del kiosker tilbyr sigaretter med helseadvarsel som er skrevet på engelsk eller andre språk. Det aller meste av dette er smuglet inn til landet ulovlig.

- Vi har tidligere hatt noen beslag hvor de har kopiert norske helsemyndigheters påskrift og prøvd å etterligne orginalpakkene så mye som mulig. Det har vært store beslag opp mot en million sigaretter, sier Wenche Fredriksen, kontorsjef ved Tollregion øst.

Hvert år beslaglegger tollvesenet millioner av sigaretter ved norske grenseoverganger. Det meste smugles inn i landet med bil eller båt. Det største enkeltbeslaget i nyere tid ble tatt i 2009 og tilsvarte 7 millioner sigaretter. Sigarettene i rekordbeslaget ble funnet på et lager på Sjursøya i Oslo. Totalt ble det beslaglagt 13,8 millioner sigaretter i toppåret 2009.

- Vi vet at det er store mengder sigaretter som passerer grensene uten at vi får tatt dem. Det er vanskelig og si hvor mye av den totale mengden vi klarer og stoppe, her er det store mørketall, sier fungerende underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet Alf Røgeberg.

- Kan det være riktig at de beslagene dere tar utgjør mellom 2 og 7 prosent?

- Det er vanskelig og anslå nøyaktig, men det kan høres ut som et noenlunde riktig estimat ut fra den informasjonen vi har tilgjengelig. Det betyr at det er store avgiftsunndragelser som staten går glippe av. Det er bare å regne ut selv. Vi snakker om ganske store summer, sier Røgeberg.

1 milliard kroner Skatt og avgifter til staten per sigarett er rundt 3 kroner stykke. Det betyr at den norske stat kan gå glipp av så mye som en milliard kroner i årlige inntekter fra denne smugleaktiviteten. I tillegg beslaglegges det mellom 1500 - 1700 kilo andre tobakksvarer ved grensestasjonene.

Etter det Dagbladet kjenner til kommer de fleste sigarettene fra det tidligere Øst-Europa. Smuglerligaer i Russland, Ukraina og de Baltiske landene sørger for å frakte sigarettene inn i Schengen-landene.

- Vi ser at jo lengre ned i Øst-Europa man kommer, jo billigere er sigarettene. Det er klart de må passere noen grenser på veien, men er de først inne i Schengen-området er det jo bare i Sverige eller Norge de treffer på noen tollere. Det kan virke som om de som står bak smuglingen har mellomlagring av sigaretter før de frakter dem inn til Norge i mindre partier, sier Røgeberg.

- Men det er forholdsvis lav straff for å bli tatt for sigarettsmugling da sigaretter i utgangspunktet er en lovlig vare.

SIGARETTBESLAG: Det største enkeltbeslaget i nyere tid ble tatt i 2009 og tilsvarte 7 millioner sigaretter. Foto: Tollvesenet
SIGARETTBESLAG: Det største enkeltbeslaget i nyere tid ble tatt i 2009 og tilsvarte 7 millioner sigaretter. Foto: Tollvesenet Vis mer