Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge flommer over av våpen

Det finnes nesten to millioner våpen i Norge, registrerte, uregistrerte, militære og illegale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er det nesten et våpen for hver andre innbygger rundt om i private hjem.

- Årlig har vi 300 saker der folk blir drept, skadd eller truet med skytevåpen. Om lag halvparten av disse forbrytelsene utføres med illegale våpen. Det gir en indikasjon på hvor vi står, sier Leif Øren ved Kripos.

Trolig finnes det et sekssifret antall illegale våpen i Norge. Lagt til de 1,6 millioner øvrige våpen som finnes i landet, nærmer det seg to millioner skytevåpen. I en nasjon med drøyt fire millioner innbyggere.

Oversikten: Her er oversikten over våpnene som fins i private hjem rundt om i Norge:

  • Én million registrerte skytevåpen (990000 ved siste landsomfattende telling i april i fjor).
  • En halv million uregistrerte haglgeværer fra tida før de ble registreringspliktige i 1990.
  • 100000 HV- eller mobiliseringsvåpen.
  • Et ukjent, men stort antall illegale skytevåpen.

- Til sistnevnte kategori regner vi ulovlig importerte våpen, arvede våpen og skytevåpen fra krigen, opplyser seniorrådgiver Ståle Svendsen ved Politidirektoratet (POD).

Verken Svendsen eller politispesialist Leif Øren ved Kripos vil antyde hvor mange illegale våpen som finnes i Norge.

Jaktvåpen: Svein Fløttum er oljearbeider, men tilbringer all fritid på familiegården ved bygda Singsås, åtte mil sør for Trondheim.

Hit kommer velstående, urbane menn i en jevn strøm for å leie jaktterreng og skyte rein og småvilt. Han mener ikke at disse hobbyjegerne har et usunt forhold til våpen, men sier at byfolk generelt kan ha det.

- På landet vet alle at våpen har tre bruksområder. Det er jakt, konkurranse og militært bruk. Alt annet er forbudt. Unger og ungdom i Bygde-Norge har en respekt for våpen som jevnaldringer i tettbygde strøk mangler. På landet vet vi hvor farlig våpen kan være, sier deltidsbonden.

Mangler innblikk: - Unger i urbane strøk ser aldri dyr bli drept. De får ikke innblikk i jakt som naturalhusholdning. Jakt er for dem dataspill, videofilmer og paintball-leir i Nordmarka. Dermed får mange av dem et kunstig forhold til våpen.

På landsbygda ved Singsås løper ingen barn rundt med kruttlapp-pistoler. I stedet deltar de, sammen med foreldrene, på jakt fra de er fem år gamle.

- Når ungene begynner i åttende klasse, kan de ta jegerprøven som valgfag. De lærer seg å få et respektfullt forhold til våpen ved å begynne å skyte med 22-kalibret salongrifle på skytebanen, mener Fløttum.

Låst inne: - Fungerer den norske våpenloven etter hensikten?

- Jeg tror ikke vi skal forandre for mye på den. Men vi bør gi strengere straff for brudd, sier Fløttum.

- Hva syndes det mest mot?

- Reglene for oppbevaring. Alle som har mer enn fire våpen er pliktige til å ha dem innelåst i våpenskap. Hvis du har færre våpen, skal vitaler deler fra hvert våpen samt ammunisjon oppbevares atskilt. Jeg mener at alle nordmenn med bør investere i våpenskap, uansett om de bare har ett våpen. Folk kjøper brannskap til sølvtøyet. Men de kvier seg for å investere i våpenskap.

- Jeg mener dessuten at alle våpeninnehavere må være aktive medlemmer av skytterlag eller aktive jegere - hvilken grunn skulle man ellers ha for å oppbevare ammunisjon? spør han.

HÅNDVÅPEN: Det finnes en halv million uregistrerte haglgeværer i Norge. Denne typen jaktvåpen ble registreringspliktig først i 1990.
Hele Norges coronakart