Norge for begrenset hvalfangst

Internasjonalt hvalfangstmøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (ANB): Norge, Japan og andre land som er for begrenset hvalfangst, kan være i flertall på det internasjonale hvalfangstmøtet. Dermed kan det bli lempet på reglene mot hvalfangst.

Fire utviklingsland har meldt seg inn i Den internasjonale hvalfangstkomiteen (IWC), og ifølge BBC er det sannsynlig at de fire landene vil stemme for at reglene blir lempet på.

De fire landene er Kamerun, Gambia, Togo og Nauru, og deres eventuelle ja til regelendringer kan være nok til å snu flertallet til Norges og Japans fordel.

Til sammen 66 medlemsland er nå representert på IWC-møtet i Ulsan i Sør-Korea som starter mandag.

Neppe kommersiell

I 1986 gikk hvalfangstkomiteen inn for å forby kommersiell hvalfangst. For å oppheve dette forbudet kreves det at 75 prosent av landene godkjenner et slikt forslag.

Derfor er det lite sannsynlig at forbudet oppheves.

Men de 66 landene er om lag jevnt fordelt i spørsmålet for eller mot enkelte endringer i reglene, melder nyhetsbyrået AP.

Kan få fangst-ja

Pro-landene kan se ut til å ha fått flertallet på sin side for første gang på mange år. Hvis så er tilfelle, kan Norges begrensede fangst på noen hundre dyr hvert år bli tillat.

Det samme kan det Japan kaller hvalfangst i forskningsøyemed. Kjøttet selges imidlertid også i Japan.

Norges hvalkvote er i år på 797 vågehval. Japan har tillat forskningsfangst på nesten like mange dyr. Etter 14 års forbud valgte Island i 2003 å gjenoppta vågehvalfangsten. (ANB)