Pressehus på Gaza bombet:

Norge fordømmer ikke angrepet nå

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide ber innstendig Israel og Hamas om å inngå en våpenhvile.

FRYKTER KRIG: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide frykter konflikten på Gaza nå går mot fullskala krig. Foto: Jil Yngland / NTB
FRYKTER KRIG: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide frykter konflikten på Gaza nå går mot fullskala krig. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden mandag har det vært omfattende angrep fra partene på hver siden av Gazastripen, og situasjonen har forverret seg utover uka. Lørdag fortsetter angrepene på sjette dagen.

- Vi fordømmer angrep mot sivile på begge sider. Vi har sagt veldig klart at partene er nødt til å bidra til å roe ned situasjonen. Derfor har vi bedt om enda et møte i Sikkerhetsrådet, der kommer også generalsekretæren til å delta. Vi har hatt det samme budskapet som amerikanerne og de andre, at vi må få til en våpenhvile.

- Fortsetter dette kan det bli en fullskala krig og enda flere liv kan gå tapt, sier Eriksen Søreide til Dagbladet.

Det er planlagt et møte i Sikkerhetsrådet i morgen klokka 16 norsk tid. Norge er medlem av Sikkerhetsrådet i denne perioden.

Jala Tower på Gazastripen ble lørdag ettermiddag bombet av Israel. Al Jazeera, AP og flere nyhetsredaksjoner holdt til i bygget. Angrepet er fordømt av presseorganisasjoner over hele verden, inkludert de norske.

KOLLAPS: Her kollapser pressebygningen. Vis mer

Eriksen Søreide ønsker imidlertid ikke å fordømme angrepet.

- Vi jobber nå via ambassaden vår og FN å få oversikt. Vi forstår at de ble varslet på forhånd, slik at de kunne evakuere. Alt som nå bidrar å trekke konfliktnivået opp er en utvikling som til syvende og sist bidrar til at det blir nærmest umulig å få det skalert ned.

- Israel sier at det ble oppbevart våpen der, vil det uansett være proporsjonalt å bombe bygget?

- Vi trenger å få vite mer om angrepet.

- Hva må du vite?

- Det man ofte ser at Hamas både oppbevarer våpen og andre ting blant sivile. Derfor har vi vært veldig klar på at angrep på sivile er noe vi fordømmer. Så må vi finne ut mer om hva som var direkte foranledning til dette.

- Hva skal til for at Norge skal fordømme bombingen?

- Jeg kommer ikke til å gå inn i den type vurderinger nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer