Norge fordømmer israelsk angrep

Støre møtte israels visestatsminister like etter angrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge fordømmer de israelske angrepene på Gazastripen som kostet 18 mennesker livet onsdag morgen.

- Vi tar avstand fra og fordømmer en militæroperasjon vi mener ikke står i forhold til den utfordring Israel står overfor. Dette er ødeleggende i forhold til sivile og palestinsk infrastruktur, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han møtte den israelske utenriksministeren Tzipi Livni i Tel Aviv onsdag.

Sju barn og fire kvinner var blant ofrene da israelske granater traff flere bolighus i byen Beit Hanoun tidlig onsdag morgen, ifølge palestinske kilder. Alle de 18 ofrene skal ha vært sivilpersoner.Ansvar
Støre erkjenner at Israel har store utfordringer på Gazastripen, både knyttet til rakettangrep og våpensmugling.

- Israel har rett til å forsvare seg. Men det følger av denne retten at forsvaret skal være forholdsmessig, sier Støre, som har vært på rundereise i Midtøsten siden søndag.

- Har Israel et hovedansvar?

- Det er ansvar på begge sider. Men som den sterke part, farer Israel fram på en måte som fordyper problemene. De må stå ansvarlige for handlingene de utfører, sier Støre til NTB.

I Gaza
Tirsdag kveld besøkte Støre også Gaza by, hvor han møtte palestinernes president Mahmoud Abbas. Det var en viktig symbolsk handling. Støre er den første statsråd utenfra som besøker Gaza på nesten ett år.

Besøket kommet etter at Israel har gjennomført en storstilt militæroperasjon nord på Gazastripen i et forsøk på å forhindre at militante palestinere skyter raketter mot Israel.

I løpet av seks dager er rundt 70 palestinere drept og over 250 såret.

Støre kaller Israels ødeleggelser i området for uakseptable.

- Det var et deprimerende syn. Den humanitære situasjonen går fra vondt til verre. Det er delvis et rent nødhjelpsområde. Det er stor arbeidsledighet, lite strøm og sammenbrudd i veiene, sier Støre.

(NTB)