Norge fordømmer politi-razzia mot ungarsk stiftelse

Norge reagerer skarpt og kaller ungarske myndigheters razzia mot en stiftelse som fordeler norske EØS-midler for uakseptabel.

RAZZIA: Ungarsk politi gjennomførte en razzia mot kontorene til stiftelsen Ökotar, som fordeler EØS-midler fra Norge til frivillige organisasjoner. Norge fordømmer dette skarpt. Ungarns regjering mener Norge gjennom stiftelsen blander seg inn i ungarsk politikk. Foto: AFP / Scanpix / ATTILA KISBENEDEK
RAZZIA: Ungarsk politi gjennomførte en razzia mot kontorene til stiftelsen Ökotar, som fordeler EØS-midler fra Norge til frivillige organisasjoner. Norge fordømmer dette skarpt. Ungarns regjering mener Norge gjennom stiftelsen blander seg inn i ungarsk politikk. Foto: AFP / Scanpix / ATTILA KISBENEDEKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungarsk politi gjennomførte mandag en razzia hos stiftelsen Ökotar, som fordeler norske EØS-midler til uavhengige organisasjoner i Ungarn.

- Ungarske myndigheter viser med politirazziaen 8. september at trakasseringen av det sivile samfunn fortsetter og at de ikke har til hensikt å oppfylle avtaler landet har inngått om forvaltningen av EØS-midler, sier statsråd for EØS-saker og forholdet til EU, Vidar Helgesen.

Politiet beslagla dokumenter og utstyr under razziaen, ifølge Utenriksdepartementet (UD).

Lang strid Dette er en fortsettelse i en skarp strid mellom Norge og Ungarn, hvor Norges regjering mener å se stadig mer autoritære styringsgrep fra statsminister Voktor Orbán og regjeringspartiet Fidesz.

I begynnelsen av mai besluttet den norske regjeringa å holde igjen 1,3 milliarder kroner i EØS-støtte til Ungarn fordi kontrollen av støtten ble flyttet fra sentralforvaltningen til et statlig selskap. Det bryter, ifølge UD, med reglene og avtalene for midlene.

Beslag Norge har derimot ikke stoppet utbetalingen av midler til Ökotar, som altså fordeler midler til uavhengige organisasjoner i landet, fordi disse pengene utbetales direkte til fondet, uavhengig av ungarske myndigheter.

Ungarske myndigheter har presset Ökotar-stiftelsen for å få utlevert sensitive opplysninger fordi de har vært misfornøyd med hvilke prosjekter som har fått støtte, ifølge UD. Politiet beslagla dokumenter og utstyr under mandagens aksjon og skal også ha aksjonert mot privatboligene til noen av de ansatte i stiftelsen.

- Undergraver verdier UD er sterkt kritisk til ungarske myndigheters framferd.

- Dagens aksjon er helt uakseptabel. Den viser at regjeringa har til hensikt å stoppe virksomheten til frivillige organisasjoner som er kritiske til myndighetene. Den viser også at den ungarske regjeringa undergraver felles europeiske verdier om demokrati og godt styresett, sier Helgesen.

Den høyreorienterte ungarske regjeringa til statsminister Viktor Orbán anklager på sin side Norge for å støtte politiske grupperinger på venstresida ved å gi midler til ungarske frivillige organisasjoner. Orbán har også tidligere sagt at ungarske myndigheter vil slå til mot organisasjoner som finansieres fra utlandet. Stiftelsen Ökotar støtter tiltak for å styrke demokratiets verdier, minoriteters rettigheter og sårbare grupper, ifølge UD. Stiftelsen fordeler EØS-midler på vegne av Norge, Island og Liechtenstein.

Stanset De 1,3 milliarder kronene i EØS-støtte som Norge stanset å utbetale i mai, blir ikke frigitt før Ungarn overholder avtalene og reglene for  midlene.

- Ungarske myndigheter er godt kjent med hvilke krav vi stiller for eventuelt å oppheve suspensjonen. Det inkluderer at revisjonen og trakasseringen av vår fondsoperatør opphører. Med dagens aksjon viser ungarske myndigheter at de vil fjerne det sivile samfunnets uavhengighet, sier Helgesen.

EØS-midlene til Ungarn utgjør 153,3 millioner euro, hvor 13,5 millioner euro er til Ökotar-programmet. Av dette beløpet er 129,8 millioner euro frosset.

(NTB)