Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge forplikter seg til Afghanistan-samarbeid

Fredag skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Afghanistans president Hamid Karzai signere en samarbeidsavtale i Oslo.

AVTALE: Jens Stolteberg og Hamid Karzi skal fredag signere en samarbeidsavtale. Her er de to i Kabul i 2010. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
AVTALE: Jens Stolteberg og Hamid Karzi skal fredag signere en samarbeidsavtale. Her er de to i Kabul i 2010. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen forplikter Norge til å støtte landet i lang tid framover. Avtalen omfatter bistand, politisk og økonomisk samarbeid, og hjelp med å bygge et godt styresett, skriver Bergens Tidende.

Norge forplikter seg til å holde utviklingshjelpen på et høyt nivå også etter 2014 når det internasjonale ISAF-oppdraget i Afghanistan avsluttes.

Norge skal forplikte seg til å støtte landet i perioden 2015-2024. Støtten innebærer blant annet hjelp til oppbygging av Afghanistans hær og Afghanistans politi. Dette har Norge fra før også forpliktet seg til. Norge skal bruke 150 millioner kroner i året til dette formålet. Videre skal landet få hjelp til å forvalte naturressursene. Afghanistan har store mineral-, olje- og gassreserver.

Ifølge Bergens Tidende skal Norge også forplikte seg til å støtte det regionale fredsarbeidet. Afghanistan får også hjelp til å bygge opp statsapparatet, til utdanning og landsbyutvikling. Minst halvparten av den framtidige bistanden skal sluses gjennom det afghanske statsbudsjettet.

Etter det avisen kjenner til, legger avtalen opp til at minst 80 prosent av den norske bistanden skal gis i tråd med de overordnede planene til den afghanske regjeringen.

Ved å signere avtalen, skal Afghanistan sikre menneskerettigheter og spesielt kvinners rettigheter. Korrupsjon skal slås ned på og skatter skal kreves inn.

Det skal være Karzais regjerings om har presset på for å få på plass avtalen. Fra før har landet inngått lignende avtaler med blant annet USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media