Norge fortsatt mer korrupt enn Danmark, Sverige og Finland

Norge havner på femteplass på Transparency Internationals kåring av verdens minst korrupte land.

SKYGGEFULLT: Flere store korrupsjonssaker rystet Norge i fjor. TeliaSonera saken, som også involverer Vimpelcom og Telenor, trekkes fram av Transparency International som et eksempel. Trude Drevland-saken i Bergen trekkes fram som et annet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SKYGGEFULLT: Flere store korrupsjonssaker rystet Norge i fjor. TeliaSonera saken, som også involverer Vimpelcom og Telenor, trekkes fram av Transparency International som et eksempel. Trude Drevland-saken i Bergen trekkes fram som et annet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er lite endring å spore for Norge når Transparency International (TI) kunngjør den årlige målingen av korrupsjonen i verden. Med 87 av 100 mulige poeng deler Norge femteplassen med Nederland over landene med minst korrupsjon.

Danmark er fortsatt best i klassen etterfulgt av Finland, Sverige og New Zealand.

TI merker seg de fire nordiske landenes sterke plassering. Men organisasjonen advarer også.

- Vi har sett store korrupsjonssaker i alle fire i 2015, rapporterer TI.

- Det er fortsatt arbeid som må gjøres, konkluderer organisasjonen på Nordens vegne.

6 milliarder Den årlige undersøkelsen fra Transparency International rangerer verdens land etter hvor korrupt den offentlige sektoren blir oppfattet på en skala fra 1 til 100. Alt under 50 betegnes som alvorlige korrupsjonsproblemer.

Gjennomsnittsscoren blant de 168 undersøkte landene i 2015 ligger på 43 poeng. Det betyr at over 6 milliarder mennesker lever i land preget av alvorlig korrupsjon, slår rapporten fast.

Bunnen av lista preges som toppen av gjengangere med Somalia, Nord-Korea, Afghanistan, Sudan, Sør-Sudan og Angola nederst. Der Danmark scorer 91 av 100 poeng, står Somalia og Nord-Korea med 8.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer