BADEVÆR: Også kommende uke vil by på badevennlig vær. Hele landet vil preges av sol og temperaturer omkring eller over 20 grader. Foto: NTB Scanpix
BADEVÆR: Også kommende uke vil by på badevennlig vær. Hele landet vil preges av sol og temperaturer omkring eller over 20 grader. Foto: NTB ScanpixVis mer

Knallvær hele uka:

Norge fortsetter å bade i sol og varme - men nå kommer tordenbygene

Varme luftstrømmer dominerer værbildet i hele landet.

Dersom du har slitt ut shortsen din eller gått tom for solkrem og lurer på om du trenger å kjøpe ny i år, er det ingenting å vente med. I alle fall dersom meldingene til Meteorologisk institutt for kommende uke slår til.

Hele landet går nå inn i ei uke med stort sett stabilt og varmt sommervær. Årsaken er gunstig plassering, med varme luftstrømmer som dominerer værbildet helt fra Lindesnes til Nordkapp. Men også grå skyer truer flere steder.

Fare for torden

- Mandag vil det komme nedbør på Vestlandet og i Trøndelag. Dette vil også dra seg Østafjells, hvor man kan få lokalt kraftige regnbyger og torden, særlig i områdene sør for Mjøsa, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan til Dagbladet.

Til tross for det som kan bli kortere perioder med ganske intense nedbørsmengder, vil det ifølge meteorologen ikke være nok til at skogbrannfaren reduseres i særlig betydelig grad.

Flere steder i landet har det i lang tid vært svært høy fare for skogbrann. Senest lørdag brøt det ut skogbranner som raskt kom ut av kontroll både i Oslo og Hordaland. Flere personer, hus og hytter ble evakuert. Og allerede tirsdag begrenses sjansen for nedbør betraktelig.

SILD I TØNNE: I slutten av mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Temperaturen vil på Øst- og Sørlandet holde seg midt på 20-tallet. Dermed blir det etter alt å dømme ei litt kjøligere uke enn det man har sett i det siste. Likevel er det ingen grunn til å finne fram høstbekledning fra klesskapet ennå, for de som bor i sør.

- Det blir tørt og varmt Østafjells fra tirsdag av, og ut uka. Det er en viss økning i faren for ettermiddagsbyger sammenlignet med uka som har gått, men ikke noe av betydning. Det er heller ikke utenkelig at det vil komme torden også i dagene etter mandag, sier Granan.

Tørt og varmt

Vestlandet har hatt en sommer langt varmere og mer solfylt enn normalen så langt i år. I mai knuste Bergen sin tidligere varmerekord, da det ble målt 31,2 grader. De kommende dagene vil heller ikke været svikte solhungrige vestlendinger, selv om temperaturen er langt lavere enn det man så i starten av sommeren.

Ifølge meteorologen blir det fra tirsdag av tørt og varmt, med temperaturer på i overkant av 20 grader. Også her er det fare for ettermiddagsbyger, men ikke noen store nedbørsmengder.

Også Midt-Norge vil, i likhet med Vestlandet, få en forbedring i værsituasjonen etter at mandagen blir noe preget av nedbør. Trønderne vil få se gradestokken krype over 20 grader utover i uka. Også her er det imidlertid fare for ettermiddagsbyger.

Tørt blir til vått i nord

Nordlendingene har ikke hatt den varmeste starten på sommeren, med både snøføre og kuldegrader enkelte steder i juni. Men kommende uke kan også de nord for Trondheim fiske fram shortsen fra klesskapet.

- I Bodø ligger det an til å bli rett under 20 grader. Det samme ser man også i Tromsø, men drar man mer inn i landet, mot Bardufoss, kommer man omkring og litt over 20 varmegrader. En tørr start på uka, vil imidlertid bli etterfulgt av bygevær når helga nærmer seg i nord, sier Granan.