- Norge fristed for leiesoldater

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): - Leiesoldater har i praksis fritt leide i Norge, mener menneskerettighetsaktvisten Henrik Broberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dansk leiesoldat ble nylig pågrepet på sin bopel i Jylland, men først etter å bli anmeldt av nettopp Henrik Broberg (43). Han er bosatt i Tromsø og har de siste åra engasjert seg i internasjonalt menneskerettighetsarbeid.

Den danske 26-åringen som er under etterforskning for krigsforbrytelser, har erkjent at han tok livet av kvinner og barn. Etterpå ble han dekorert av serbiske militære.

- Alt tyder på at også nordmenn har latt seg verve i Kosovo-konflikten, på serbisk side eller i UCK-geriljaen, sier Broberg.

Trygge i Norge

Norge deltar ikke i det internasjonale arbeidet som ønsker å bekjempe leiesoldatvirksomhet, mener Broberg.

Han viser til at Norge ikke har skrevet under FN-konvensjonen mot rekruttering, bruk, finansiering og trening av leiesoldater, fra 1989.

FN-konvensjonen forplikter alle medlemslandene til å straffeforfølge leiesoldater.

Dette betyr at nordmenn som dreper for penger i fremmede hærer, kan føle seg tryggere i Norge enn i flere andre land, som Tyskland, Polen og Italia.

Leiesoldatene kan for eksempel relativt trygt stå fram i norske aviser og ukeblader.

- De siste åra har flere norske leiesoldater skrytt åpenlyst av sine «bragder». Dersom de har begått drap, vil de i dag bare bli pågrepet etter en anmeldelse. Hadde Norge skrevet under FN-konvensjonen, ville myndighetene vært forpliktet til å innlede etterforskning mot dem. Slik kunne de blitt framstilt for Krigsforbryterdomstolen i Haag, sier Broberg.

- Sterk avstand

- Vi tar sterk avstand fra bruk av leiesoldater, men vi har ikke funnet å kunne slutte oss til denne konvensjonen, sier fungerende pressetalsmann Victor Rønneberg i Utenriksdepartementet (UD).

Rønneberg framhever at Norge gjør mye i arbeidet mot leiesoldater. Selv om Norge ikke har underskrevet FN-konvensjonen mot leiesoldater, vil ikke det ha noe å si i forhold til eventuelle nordmenn som har begått krigsforbrytelser i Kosovo eller andre steder på Balkan. Norge samarbeider nemlig tett med Krigsforbryterdomstolen i Haag, og er forpliktet til å utlevere siktede krigsforbrytere til Haag-domstolen.