Norge fryser EØS-midler i krangel med Ungarn

Norge har stanset utbetaling av EØS-midler til Ungarn, mens de to lands regjeringer utveksler anklager om politisk misbruk av EØS-midlene.

NÅ ER DET NOK: Europa-minister Vidar Helgesen har tatt en oppgjør med Ungarns regjering omkring bruken av EØS-midlene. Fra ungarsk side anklages Høyre-statsråden for å favorisere venstrevridde bevegelser. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
NÅ ER DET NOK: Europa-minister Vidar Helgesen har tatt en oppgjør med Ungarns regjering omkring bruken av EØS-midlene. Fra ungarsk side anklages Høyre-statsråden for å favorisere venstrevridde bevegelser. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ungarns konservative regjering fra partiet Fidesz, ledet av statsminister Viktor Orbán, anklager Norge for å blande seg inn i ungarsk politikk ved å gi støtte til frivillige organisasjoner som angivelig står nært partier på venstresida. Dette kaller regjeringspartiet «uttillatelig innblanding» fra Norge.

Det gjelder blant annet det grønne partiet ved navn Politikk Kan Være Annerledes (LMP), som i valget i april kom over sperregrensa på fem prosent og som i mai fikk valgt inn en representant i Europa-parlamentet. Blant de andre mottakerne av EØS-midler som Orbans regjering mener har «vestrevridde politiske forbindelser» er Transparency International, Ungarns Sivile Friheters Union og et nettsted for undersøkende journalistikk.

Søsterpartier
Ironisk nok er de to regjeringspartiene Fidesz og Høyre søsterpartier. De er begge tilknyttet Europas Folkeparti (EPP/PPE), som samler de konservative og kristeligdemokratene i Europa-parlamentet. Fidesz vant to tredels flertall i parlamentet i valget i april.

EØS-midlene skal gå til å utjamne sosiale og økonomiske forskjeller. De skal også fremme demokrati, rettsstat og toleranse.

«Dypt bekymret»
Europa-minister Vidar Helgesen er «dypt bekymret» over den autoritære veien Ungarns regjering har lagt inn på.
 
- De demokratiske institusjonene og prosessene svekkes, som Grunnlovsdomstolen, rettsvesenet, valgkommisjonen og pressefriteten, sier han.

Dette er for øvrig bekymringer som også gjentatte ganger har vært uttrykt fra EU.

- Jeg er dypt bekymret over ungarske myndigheters tiltak mot sivilsamfunnet og forsøk på å innskrenke ytringsfriheten. EØS-midlene er ment å støtte opp under grunnleggende europeiske verdier. Ungarske myndigheters brudd på avtalen om EØS-midlene markerer også et brudd med disse verdiene, sier Helgesen.

Gjennomsøkt
Stiftelsen Ôkotárs er utvalgt av giverlandene til å fordele og ha oppsyn med bruken av EØS-midlene i Ungarn. Men statsråd Janos Lazar ved Statsministerens Kontor vil legge dette ansvaret inn under myndighetene. Det vil ikke EØS-landene Island, Lichtenstein og Norge gå med på.

Ungarns regjering har satt i gang revisjon av Ôkotárs og deres partnere. Kontorene deres er gjennomsøkt. Regnskaper, e-post og papirer er saumfart. Visestatssekretær Nádor Csepreghy ved Statsministerens Kontor mener det har kan ha foregått juks ved tildelingene av midler. I så fall har ikke Ungarns noe annet valg enn å anmelde dette til politiet, truet han nylig.

Men, framholder Norges Europa-minister Vidar Helgensen, de EØS-midlene som går til det sivile samfunnet skal revideres av EØS-kontoret i Brussel. Dette står i avtalen med Ungarn.

Stor mottaker
Ungarn er et forholdsvis stort mottakerland av EØS-midler. I inneværende periode på fem år skal landet få 153,3 millioner euro (om lag 1,3 milliarder kroner). Av dette er tolv millioner euro allerede utbetalt. Bare om lag åtte prosent av midlene går til de frivillige organisasjonene. De resterende 92 prosent går til avtalte offentlige tiltak hvor den ungarske staten også må stille med penger.

Etter avtale med EØS-landene skulle midlene som går til myndighetene styres av Det Nasjonale Utviklingsdirektoratet, som lå under Departementet for Nasjonal Utvikling. Men overnevnte statsråd Janos Lazar har etterhvert nedlagt utviklingsditrektoratet, som var EØS-landenes motpart ifølge avtalen.

Flyttet ansvar
Fra nyttår flyttet Ungarns regjering ansvaret for EØS-midlene fra et departement til et slags uavhengig statlig selskap som ligger under Statsministerens Kontor. Norge mistenker dette for å være et slags stråselskap for regjeringspartiet Fidesz.

Norge, Island og Lichtenstein gikk til det uvanlige skrittet å stanse utbetalingene til Ungarn 8. mai. Ungarns ambassadør til Norge ble seinere innkalt på teppet i Utenriksdepartementet, mens Norges ambassadør til Ungarn leverte en protest. Krangelen mellom Ungarn og Norge, sammen med Island og Lichtenstein, følges også i institusjonene i EU med oppmerksomhet.

Norge anklager Ungarns regjering for å ville slå kloa i EØS-midlene og styre bruken etter eget ønske. Ungarn anklager Norge for å blande seg inn ungarsk politikk og organisasjonsliv.

UTSKUDD: Ungarns statsminister, Viktor Orbán, ønskes velkommen til EU-toppmøtet i Ipre av EUs rådspresident, Herman Van Rompuy. I EU ser man i økende grad på den autoritære nasjonalisten Orbán som et plagsomt politisk utskudd. Foto: AFP / Scanpix / GEORGES GOBET
UTSKUDD: Ungarns statsminister, Viktor Orbán, ønskes velkommen til EU-toppmøtet i Ipre av EUs rådspresident, Herman Van Rompuy. I EU ser man i økende grad på den autoritære nasjonalisten Orbán som et plagsomt politisk utskudd. Foto: AFP / Scanpix / GEORGES GOBET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer