Coronavaksine:

Norge ga bort nesten 700 000 doser

Norge sikret seg opsjon på 1,9 millioner vaksinedoser gjennom Covax. Men da tilbudet om første innkjøp kom, sa regjeringen nei.

MANGE VENTER FORTSATT: En sprøyte med covid-19-vaksinen fra Pfizer og Biontech. Mens vaksineringen i Norge startet før nyttår, venter mange av verdens fattigste land fortsatt på de første dosene. Foto: Berit Roald / NTB
MANGE VENTER FORTSATT: En sprøyte med covid-19-vaksinen fra Pfizer og Biontech. Mens vaksineringen i Norge startet før nyttår, venter mange av verdens fattigste land fortsatt på de første dosene. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst betalte Norge inn 61 millioner kroner til vaksinemekanismen Covax.

Det ga Norge en opsjon på i alt 1,9 millioner vaksinedoser fra flere ulike leverandører.

I november kom første mulighet til å realisere opsjonen. Norge ble da kontaktet av vaksinealliansen Gavi med tilbud om kjøp av vaksinedoser fra tre produsenter: AstraZeneca, Sanofi/GSK og Pfizer/Biontech.

Men Norge avslo.

I stedet valgte regjeringen å overføre dosene til fattige land.

Betalt med bistandspenger

Det var bistandsavisa Development Today som skrev om transaksjonen først. Saken er også omtalt i Bistandsaktuelt.

NTB har i ettertid stilt en rekke spørsmål til Utenriksdepartementet for å forsøke å få klarhet i om dette er vaksinedoser som Norge kunne ha benyttet seg av selv, som et tillegg til de dosene vi allerede får via EU.

Men svarene er tvetydige.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) sier det ikke er snakk om at Norge har donert vekk vaksinedoser som var ment for den norske befolkningen. Investeringen i Covax ble gjort over bistandsbudsjettet, påpeker han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer