Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge ga ikke etter, det bør ikke Frankrike heller

Britisk kommentator trekker fram 22. juli etter massakren i Paris.

 NORSK MOTSTRØMSMODELL:  Blomsterhavet for Oslo domkirke 25. juli 2011 med folkemassene i Grensen og på Stortorget i bakgrunnen. Rosemarsjen samlet spontant over hundre tusen mennesker. Foto. Holm Morten, NTB Scanpix.
NORSK MOTSTRØMSMODELL: Blomsterhavet for Oslo domkirke 25. juli 2011 med folkemassene i Grensen og på Stortorget i bakgrunnen. Rosemarsjen samlet spontant over hundre tusen mennesker. Foto. Holm Morten, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den profilerte britiske kommentatoren, forfatteren  og spaltisten Owen Jones (30) trekker fram den «norske modellen» etter 22. juli som eksempelet på hvordan religions- og innvandringsmotsetninger IKKE skal få eskalere etter den nasjonale sjokktilstanden som Norge ble satt i etter 22. juli 2011 - og som Frankrike er på vei inn i nå etter massakren i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo.

Under tittelen «Norge ga ikke etter for islamofobi, det bør ikke Frankrike heller» i sin kommentarspalte i London-avisa The Guardian torsdag, konkluderer Jones, oversatt til norsk, billdelig språkbruk:

- Slipp trollene ut i lyset, så sprekker de. Alternativet er at ekstremistene får det som vil med økt misnøye, polarisering og har.

 FRANSK FRIHETSSYMBOL:  Denne kvinnen holder en blyant som symbol på ytringsfrihet i en minnemarkering utenfor Notre Dame torsdag. Foto: Jacky Naegelen, Reuters/NTB Scanpix.
FRANSK FRIHETSSYMBOL: Denne kvinnen holder en blyant som symbol på ytringsfrihet i en minnemarkering utenfor Notre Dame torsdag. Foto: Jacky Naegelen, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Kommentarspalten har ligget på topp flere timer på The Guardians nettutgave i dag, og har fått et tusentall leserkommentarer.

Kommentatoren minner om «den norske terroristen Anders Breiviks» mål om å straffe den politiske venstresiden som hadde åpnet landets grenser for muslimer og utvannet sin kristne arv. Islamiseringen måtte stoppes.

Stoltenbergs oppskrift
Han berømmer statsminister Jens Stoltenbergs raske «svar» på terrorhandlingen med mer demokrati, mer åpenhet og mer menneskelighet.

Kommentatoren nevner også rettsprosessen etter 22. juli, og er åpenbart inspirert av det norske folks spontane reaksjoner etter terroren.

Jones mener de islamske ektremistene, i dette tilfellet i Frankrike, har som mål å samle alle muslimer til konfrontasjon til konfrontasjon mot vestlige verdier.

Malala og OL-vinner
Det bor fem millioner muslimer med innvandrerbakgrunn i Frankrike - en stor del av dem arbeidsløse i ghetto-lignende fattigdom. Og et inntrykk av dem som en ensartet gruppe, vil være som bensin på bålet til de ekstreme høyrekreftene, mener Jones.

- Som om fredsprisvinner Malala og Mo Farah (britisk, farget og muslimsk langdistanseløper med to OL-gull) har noe til felles med de sekteriske morderne, legger han til og mener at mer hatpropaganda vil gi flere unge ekstremistrekrutter i den andre enden.

Og den britiske kommentatoren peker at en av livvaktene som ble drept av «sine egne» i Paris onsdag, er politimannen Ahmed Merabet, en muslim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media