Norge ga informasjon til CIA

Europarådet med hard dom over europeiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Europarådets Dick Marty la i dag fram sin rapport om hvordan CIA har drevet med hemmelig, ulovlig fangetransport og fengsler i europiske land. Flere europeiske land ble listet opp som stater som kan bli holdt ansvarlig for brudd på menneskerettighetene.

- Det er nå klart at myndighetene i en rekke europeiske land aktivt deltok sammen med CIA i disse ulovlige aktivitetene. Andre land ignorerte dette bevisst, eller de ville ikke vite, sier Marty.

Marty tegner opp et edderkoppnett over CIAs fengsler og transporter i Europa.

Rapporten nevner ikke Norge som et land som har vært involvert i fangetransportene, men granskerne mener Norge har bidratt til CIAs etterretning. Norske myndigheter skal ha gitt CIA en rekke opplysninger om pengeoverføringer til og fra den norske kontoen til en av de terrormistenkte, Khaled El-Masri.

- Disse opplysningene er vanligvis ikke tilgjengelige for utenlandske parter, sier Marty i rapporten.

Marty mener slike opplysninger ikke ville kommet ut uten aktiv hjelp fra norske myndigheter. Ifølge El-Masri drev han bilhandel med kunder i Norge, og pengene stammet fra denne aktiviteten.

Mishandlet i flere land

El-Masri er tysk statsborger av libanesisk opprinnelse, og ble arrestert da han reiste fra Tyskland til Makedonia i 2003. Han ble nektet kontakt med tyske myndigheter, ble mishandlet og utsatt for aggressive avhør i tre uker.

EDDERKOPPNETT: Europarådets oppnevnte etterforsker fortalte i dag om et edderkoppnett av fangetransport og hemmelige fengsler i Europa. Foto: Council of Europe
EDDERKOPPNETT: Europarådets oppnevnte etterforsker fortalte i dag om et edderkoppnett av fangetransport og hemmelige fengsler i Europa. Foto: Council of Europe Vis mer

Senere ble han fløyet til Bagdad i Irak og så til Kabul i Afghanistan. I Kabul ble han holdt fanget i fire måneder preget av mishandling og avhør, også av amerikanske offiserer.

Etter en periode med sultestreik møtte han i midten av mai 2004 en tysk etterretningsoffiser og i slutten av mai ble han fløyet til Albania. Der ble han sluppet fri til fots, uten å vite hvor han var. Albanske soldater tok han med til en flyplass og han ble sendt tilbake til Tyskland.

Marty sier i rapporten at El-Masris opplysninger er bekreftet av en rekke offisiell informasjon, biologiske tester, flytrafikklogger og andre vitner.

Hemmelige fengsler

Marty mener det er nok opplysninger som tyder på at det har eksistert hemmelige CIA-fengsler i Europa, og mye peker på at disse var i Polen og Romania. Han mener regjeringen i disse landene bør samarbeide bedre med Europarådet hvis de skal bli trodd når de nekter for å ha hatt slike fengsler.

Marty er knusende i sin kritikk av myndighetene i europeiske land:

- De fleste regjeringer har ikke vært ivrige etter å få fram disse fakta. Omfanget av informasjon gjør det svært usannsynlig at europeiske stater var uvitende om det som skjedde i kampen mot terror. Hvis de ikke visste, ville de ikke vite. Det er uforståelig at flere av disse operasjonene kunne blitt utført av CIA uten at den nasjonale etterretningen visste om det. I så fall må man stille spørsmål ved effektiviteten i disse etterretningene, skriver han i rapporten.

Italia, Sverige, Bosnia-Herzegovina, Storbritannia, Tyskland og Tyrkia kan alle holdes ansvarlig for brudd på menneskerettighetene overfor enkelte personer, skriver Marty.

Norge ga informasjon til CIA

I tillegg mener han Polen, Romania, Tyskland, Tyrkia, Spania, Kypros, Irland, Portugal, Italia og Hellas alle er ansvarlige for å ha skjult fengsler eller deltatt i hemmelig og ulovlig transport av fanger gjennom Europa.

BORTFØRT: Den tyske statsborgeren Khaled El-Masri som skal ha blitt bortført og mishandlet. Norske myndigheter ga CIA informasjon om mannen.
HARD KRITIKK: Sveitsiske Dick Marty la i dag fram rapporten sin for Europarådet der han anklager en rekke europeiske land for brudd på menneskerettighetene.