Norge ga mest i Norden

Vi ga 475 millioner kroner til tsunami-ofrene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Norske myndigheter har gitt desidert mest penger av de nordiske landene til flodbølgeofrene i Asia, og Norge er verdens femte største giverland.

Norge har gitt 76 millioner dollar, eller 475 millioner kroner, til flodbølgeofrene. Det plasserer Norge på femteplass over verdens største giverland, viser nye tall fra FN-organet OCHA som er gjengitt i den svenske avisen Dagens Nyheter.

Danmark ligger på åttende plass med 40 millioner dollar (250 millioner kroner), Sverige på 17. plass med 144 millioner kroner, og Finland på 20. plass med 125 millioner kroner.


- Ikke behov
Statssekretær Annika Söder i det svenske utenriksdepartementet sier at Sverige ligger så langt nede på giverlisten fordi det har vært enorm interesse verden over for å gi penger til flodbølgeofrene. Det har dermed ikke vært behov for å betale ut hele beløpet på nesten 500 millioner kroner som Sverige hadde øremerket på forhånd, forklarer Söder.

- Vi får forespørsel fra FN-systemet og fra Røde Kors når det er behov for mer penger, og da er Sida (Sveriges Norad) klare til å betale ut mer. Men vi har ikke fått forespørsel om mer enn vi har bidratt med, sier Söder.


Japan på topp
Tallene fra FN er basert på penger som landenes regjeringer allerede har betalt ut, eller har forpliktet seg til å betale ut.
Listen toppes av Japan, som har gitt 500 millioner dollar (3,1 milliarder kroner), fulgt av Storbritannia med 794 millioner kroner, USA med 781 millioner kroner og Tyskland med 669 millioner kroner.

Privatpersoner har gitt til sammen 589 millioner dollar (3,7 milliarder kroner).


Private donasjoner
Norge utgjør rundt sju promille av verdens befolkning, men 15 prosent av all privat donasjon til flodbølgeofrene i Asia ble gitt av nordmenn. Det viser tall som FN la fram i februar.
Ifølge listen fra februar har nordmenn gitt totalt rundt 560 millioner kroner i private gaver via organisasjoner som Røde Kors og Kirkens Nødhjelp til flodbølgeofrene.

I tillegg har den norske regjeringen bevilget 1,1 milliarder kroner til flodbølgeofrene over statsbudsjettet. Dette utgjør 244 kroner per innbygger. Inkludert beløpet som er samlet inn privat, har hver nordmann dermed gitt over 360 kroner til flodbølgeofrene.

FN har bedt om til sammen 13,5 milliarder kroner til flodbølgeofrene. (©NTB)
STORE ØDELEGGELSER: Folk på Sri Lanka rydder opp etter katastrofebølgen andre juledag 2004.