Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge ga penger til Taliban-skoler

Brukes som treningssentre for Taliban.

TALIBAN FIKK NORSK PENGESTØTTE: Disse talibankrigerne er fotografert i Buner i Pakistan. Foto:  REUTERS/Stringer/Scanpix
TALIBAN FIKK NORSK PENGESTØTTE: Disse talibankrigerne er fotografert i Buner i Pakistan. Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Norge har gitt støtte til skoler i Pakistan som er stengt fordi de støtter Taliban. UD sier det er Pakistans oppgave å holde oversikt over skolene som får norsk bistand.


Regjeringen har i mange år hevdet at de har god kontroll med støtten til 115 koranskoler i Pakistan.

Men TV 2 har gått gjennom en evalueringsrapport fra Høgskolen i Oslo om kontrollen av skolene. Rapporten, som er fra 2008, viser at kontrollen er svært mangelfull.


Ikke kontroll

De religiøse skolene i konfliktområder som Swat-dalen ble aldri kontrollert, og TV 2 har avdekket at flere av skolene i området er stengt av den pakistanske hæren fordi de støttet Taliban.

- De brukte disse koranskolene som sine aktivitetssentre. I noen tilfeller også som treningssentre. Det var de politiske myndighetene og etterretningen som fikk nyss om det. Derfor måtte vi stenge disse koranskolene, sier oberst Akhtar Abbas ved ISPR Swat.


- Økt toleranse

Senest i forrige måned roste utenriksminister Jonas Gahr Støre koranskoleprosjektet. Støre mener prosjektet fremmer økt toleranse.

Utenriksdepartementet sier i en uttalelse søndag at de ikke er overrasket over at skolene er stengt, og at det er pakistanske myndigheters oppgave å passe på hvor støtten fra Norge blir av.

- Det er pakistanske myndigheter som følger opp disse skolene, og jeg sitter ikke med detaljer på hvor mange av disse som har blitt stengt i den turbulente situasjonen som er der. Det er opp til pakistanske myndigheter å følge dette og ta beslutningene, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Cecilie Willoch til TV 2.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media