Foto: Jon Terje Hellgreen Hansen
Foto: Jon Terje Hellgreen HansenVis mer

Norge ga seg på krav om midtlinje, men fikk avtale om ny grense mot Russland

Gir nye muligheter i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Gråsonen var erstattet med et grått teppe over havkartet i lobbyen i regjeringskvartalet før Stoltenberg avduket forslaget til ny delelinje i Barentshavet og Polhavet.

Nyheten om en ny grenselinje mellom Russland og Norge i Barentshavet og Polhavet sprakk under en felles pressekonferanse i formiddag.

Ga opp kravNorge har gitt opp det opprinnelige kravet til delelinje, som er midtlinjen og den blå streken til høyre på kartet. Konsekvensen er at Norge får mindre havområder enn det man ønsket, men regjeringen er svært fornøyd med avtalen.

- Ifølge havretten skal man ta utgangspunkt i midtlinje. Deretter kan man ta hensyn til blant annet kysten til de to landene. Vi har korrigert for kystenes beskaffenhet, sier Stoltenberg.

Overfor Dagbladet bekrefter han at de nye områdene i det som går over i historien som «gråsonen» vil innlemmes i de eksisterende forvaltningplanene for området, både for petroleum og fiskerier.

Åpner for olje- og gassutvinning - Når avtalene er ratifisert så vil det være naturlig å innrullere de nye områdene i de eksisterende forvaltningsplanene. Jeg vil ikke spekulere i hvor raskt ratifiseringen vil skje, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Det betyr at de antatt store ressursene i områdene kan høstes raskt, dersom den russiske Dumaen og Stortinget ikke nøler i å godkjenne avtalen.

På pressekonferansen sa utenriksminister Jonas Gahr Støre at det «ikke er et spørsmål om hva Norge har gitt fra seg, men hva to land har fått», da han ble spurt om enigheten ikke avvek fra Norges opprinnelige posisjon.

40 årForhandlingene om det 176 000 kvadratkilometer store området har pågått i 40 år.

ENIGE: Russlands president Dmitrij Medvedev på pressekonferansen etter de politiske samtalene med og statsminister Jens Stoltenberg tirsdag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
ENIGE: Russlands president Dmitrij Medvedev på pressekonferansen etter de politiske samtalene med og statsminister Jens Stoltenberg tirsdag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

Det ligger trolig store petroleumsressurser under havbunnen i området, både olje og gass.

Ifølge Willoch ligger nye grensa ikke på midtlinja mellom Norge og Russland, den ligger noe over på norsk side. Men med tanke på historien som ligger bak, mener han at Norge må være fornøyd.

- For statsministeren, utenriksministeren og våre forhandlere betyr dette mange fjær i hatten, sier Gro Harlem Brundtland til Dagbladet.

Professor II ved universitetet i Bodø, Johan Petter Berlindhaug, maner norske politikere til sindighet, til tross for en avtale.

- Nå må ikke norske politikere være for naive. Vi må tenke på norsk interessepolitikk, presiserer Barlindhaug, som var sentral i etableringen av det første nordnorskeide oljeselskapet North Energy.

Store forekomster Det finnes store forekomster av olje og gass i Barentsregionen. I russisk sektor er det allerede gjort store funn, blant annet verdens største gassfelt, Stockmanfeltet.

- Russiske geologene tror at det kanskje finnes et tre - fire ganger større felt under Hjalmar Johansen-høyden, opplyser Barlindhaug.

Foto: Jon Terje Hellgreen Hansen
Foto: Jon Terje Hellgreen Hansen Vis mer

Dagbladet kommer med mer og dekker avdukingen.