Norge går av sporet

Hold pusten! Kryss fingrene! I morgen kan en streik i offentlig sektor være et faktum. Det kan bli mer plagsomt enn du er forberedt på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bor du i Oslo-området, kan du torsdag våkne til det fullstendige trafikkaos hvis ikke riksmeklingsmann Reidar Webster klarer å løse flokene. Da stanser streikende lokførere og konduktører alle lokaltog i Oslo-området. Fra før står alle busser.

Flere hundre tusen mennesker kan derfor få problemer med å komme seg på jobb. På alle strekninger innenfor en radius av 60 kilometer fra Oslo vil lokaltogene stå.
Det samme vil intercity-togene mellom Skien- Oslo- Halden og Lillehammer gjøre. Konsekvensen vil bli en formidabel økning av biltrafikken.

- Det vil bli stillestående bilkøer inn til Oslo, sier visepolitimester Roy Henry Nilsen til Dagbladet.

Han ser ikke hvordan politiet skal kunne forberede seg på situasjonen eller løse de problemene som oppstår. Nilsen frykter at selv utrykningskjøretøyer og ambulanser vil få alvorlige problemer med å komme fram i en slik situasjon. Fra dag én vil derfor en streik i offentlig sektor kunne representere fare for liv og helse.

Sykehus lammes

Liv og helse kan også komme i fare når Kommunalansattes Fellesorganisasjon i YS tar ut 1000 medlemmer ved landets mest sentrale sykehus. De fleste utfører kontorarbeid, men også det kan vise seg å være livsviktig.

- Dokumentasjon av fakta i medisinsk behandling er en viktig del av behandlingen. Vi er helt avhengig av det medisinske kontorpersonalet for at de forskjellige avdelinger skal kunne samspille, sier plan- og organisasjonssjef ved Sentralsykehuset i Akershus, Øyvind Ruud.

Han har derfor bedt avdelingsoverlegene vurdere dispensasjonssøknader.

Ved Haukeland Sykehus har YS Kommune tatt ut 13 medlemmer av Det norske maskinistforbund som bestyrer dampen som sykehuset bruker til energi-, vaske- og steriliseringskilde.
- Uten damp får vi ikke laget mat, vasket tøy, sterilisert operasjonsutstyr. Vi kan ikke drive sykehuset uten damp, sier informasjonssjef ved Haukeland Sykehus, Kjerstin Hauk Hansen.

Eldre må ligge

Tove Stangnes i Norsk Helse og Sosialforbund tar «bare» ut 4000 av sine hjelpepleiere i streik i kommunene for å unngå å tvinge fram en tvungen lønnsnemnd. Det betyr likevel at landets mange eldre og pleietrengende vil lide.

- Det betyr at pasienter ved mange sykehjem ikke får stått opp og må tilbringe dagen i senga. Hvis man mener det er uforsvarlig, så er også den normale helgebemanningen i eldreomsorgen i kommunene uforsvarlig, sier Stangnes.

Ingen trygd

I alle de største byene vil streiken også hindre utbetalinger av trygder og pensjoner. YS tar ut alle sine medlemmer. De som får sine trygder behandlet av disse medlemmene (ordnet etter fødselsnummer), vil ikke få utbetalt sykepenger, rehabiliterings- eller attføringspenger, forskudd på barnebidrag. Varer en streik et par uker, spøker det for pensjonistenes ferietrygd.

Varsom

Alle tillitsvalgte Dagbladet var i kontakt med i går understreket at man vil ramme brukerne i minst mulig grad. Ingen ser seg heller tjent med en dramatisk streikeutvikling som tvinger myndighetene til å stanse streiken.

FULL STANS: Bruk beina eller kjør med naboen! Blir det streik i offentlig sektor i morgen, stanser all lokaltrafikk i NSB. Leder for Norsk Lokomotivmannsforbund, Øystein Aslaksen, tar ut 400 av 1200 medlemmer i streik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer