TIL KRIG: Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) ble i dag kjent med de 40 som skal ned til Seychellene for å overvåke havområdene utenfor Somalia, der piratvirksomheten er omfattende. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
TIL KRIG: Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) ble i dag kjent med de 40 som skal ned til Seychellene for å overvåke havområdene utenfor Somalia, der piratvirksomheten er omfattende. Foto: Torbjørn Kjosvold/ForsvaretVis mer

Norge går til krig mot piratene

Forsvarsminister Grete Faremo møtte de 40 som reiser ned for å bekjempe piratene i morgen. - Jeg mener vi kan bidra til at innsatsen blir mer effektiv, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av Forsvarets maritime overvåkningsfly, av typen Orion P-3C, blir i morgen sendt ned til Seychellene i Indiahavet for å bidra i krigen mot piratene.

Flyene vil operere fra ferieparadiset i perioden 19. september til 15. desember som en del av den Nato-ledede antipirat-operasjonen Ocean Shield.

- Mer effektiv - Jeg tror dette er en veldig verdifull kapasitet som de militære fartøyene kan benytte seg av for å få et best mulig overblikk. Piratvirksomheten pågår dessverre på et område som er like stort som Europa, sier forsvarsminister Grete Faremo til Dagbladet.

- Tror du bidraget vil ha en reell betydning i kampen mot piratene når de opererer på et så stort område?

- Jeg tror det kan bidra til at innsatsen blir mer effektiv. Jeg har hele tiden sagt at piratvirksomheten har økt og for å komme den til livs må man inn med en bredere innsats først og fremst på land, sier Faremo.

Kyniske bakmenn I land som Somalia har man mange ungdom uten mulighet til å skaffe seg en lys framtid, og Faremo mener dette bidrar til en økende piratvirksomhet.

- I tillegg har kyniske bakmenn hatt anledning til å rigge seg til med en mer omfattende virksomhet på grunn av løsepenger. Vi trenger ikke bare humanitær hjelp, men en langsiktig virksomhet for å løse dette problemet, mener hun.

Faremo vil ikke ta til orde for at verdenssamfunnet må gå inn militært på land i Somalia for å løse problemet.

- Vi trenger humanitær og langsiktig utviklingshjelp. Ikke bare for å ta hånd om den øyeblikkelige nøden, men den er også viktig å bekjempe. Fregatten vi sendte i 2009 bidro til å beskytte den humanitære transporten. Det er viktigere enn noen gang, sier Faremo.

TESTET UT FLYET: Her prøver forsvarsminister Grete Faremo ut Orion-flyet som skal sendes ned til Seychellene for å delta i operasjon Ocean Shield. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
TESTET UT FLYET: Her prøver forsvarsminister Grete Faremo ut Orion-flyet som skal sendes ned til Seychellene for å delta i operasjon Ocean Shield. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer

- Kan det være aktuelt å sende en ny fregatt?

- Det er ikke aktuelt nå, men jeg vil ikke utelukke et slikt bidrag en gang i framtida.

20 000 skip Til daglig bidrar Orion-flyene til å overvåke de store nordområdene. Faremo understreker at det til enhver tid vil være tilstrekkelige ressurser i nord, også mens et av overvåkningsflyene er satt inn i operasjonen utenfor Øst-Afrika.

Det går om lag 20 000 skip gjennom dette havområdet årlig. Rundt tusen norsk-kontrollerte skip går gjennom området, om lag halvparten av dem fører norsk flagg. Pirataktiviteten i Det indiske hav har tiltatt de siste årene og er fortsatt på et høyt nivå.

I tillegg til å bidra med 40 personer med base på Seychellene, Afrikas desidert rikeste land, er Norge representert med 15 stabsoffiserer ved Natos maritime hovedkvarter i Northwood utenfor London.

STORT HAVOMRÅDE:  Havområdet utenfor Somalia er like stort som Europa. Foto: Digitale kartdata (c) Collins Bartholomew Ltd (2010) og FMGT.
STORT HAVOMRÅDE: Havområdet utenfor Somalia er like stort som Europa. Foto: Digitale kartdata (c) Collins Bartholomew Ltd (2010) og FMGT. Vis mer