REKORDSTØTTE: Norge lover 10 milliarder til Syria og nabolandene over en fireårsperiode. Her møter statsminister Erna Solberg norsk presse som dekker Syria-konferansen i London. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REKORDSTØTTE: Norge lover 10 milliarder til Syria og nabolandene over en fireårsperiode. Her møter statsminister Erna Solberg norsk presse som dekker Syria-konferansen i London. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Norge gir 10 milliarder til Syria og nærområdene

- Det er med direkte hjelp inn i Syria og regionen vi hjelper best, sier Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Norge vil gi 10 milliarder kroner til Syria og nabolandene over fire år. I 2016 blir den norske støtten til Syria bli 2,4 milliarder kroner. Det opplyser statsminister Erna Solberg.

- Krisa i Syria har utfattelige konsekvenser for millioner av mennesker i Syria og nabolandene. Det er med direkte hjelp inn i Syria og regionen vi hjelper best. Norge øker derfor nå bistanden til 2, 4 miliarder kroner for i år. Vi ønsker å opprettholde et høyt nivå, og gir omlag 10 milliarder kroner til sammen i bistand i Syria og regionen over fire år, sier Solberg.

Norge vil øke støtten til utdanning til 350 millioner kroner i 2016.

- Norge tar lederrolle I et intervju med Dagbladet tirsdag sa Solberg at nordmenn forventer at Norge tar en lederrolle og bistår i kriser utenfor landets grenser, og utover vår størrelse. I dag offentliggjør hun at det norske bidraget.

Ifølge utenriksminister Børge Brende har Norge aldri før har gitt så mye penger til en humanitær krise.

- Dette er et rekordhøyt bidrag. De humanitære behovene er enorme. Med denne konferansen oppfordrer vi andre land til også å bidra mer, sier Brende.

- Vi legger lista høyt. Vi har tatt initiativet til giverlandskonferansen, og vi legger mye penger på bordet. Vi er det landet etter Kuwait som per hode bidrar mest. Og vi kommer til å bidra mer. 2, 4 milliarder er 40 prosent av vårt humanitære budsjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Burde bidratt mer - Vi vet at mange land også legger mye på bordet, men flere land burde bidratt mer, sier Solberg til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, er gjelder det ikke minst land i Øst-Europa. Frankrike er heller ikke blant de største giverne. Landet bruker imidlertid mye penger på den militære kampen mot IS.

Norge satser spesielt på støtte til skole og utdanning for barn og unge rammet av krise og konflikt.

- Det som er viktig, er at hjelpen bidrar til utvikling. Skole er langsiktig bistand. For hvis flyktningenes barn ikke får skole og ikke ser noen framtid, da reiser de videre, sier Solberg og legger til:

- Under min reise til Jordan og Libanon opplevde jeg selv hvor store behov det var for utdanning. Men jeg fikk også se den imponerende jobben som gjøres for å sikre at stadig flere barn og unge får utdanning. Det er flere flinke norske bistandsorganisasjoner som gjør en viktig jobb her, og dyktige nordmenn i FN-organisasjonene, som jobber tett med lokale krefter.

Underfinansiert - Utdanning er en av de mest underfinansierte delene av nødhjelpsarbeidet i Syria. Økte investeringer gjør at barn kan få gå på skole, også under ekstremt vanskelige forhold. Vi vil bidra til at 1,7 millioner barn og unge i nabolandene, enten de er flyktninger eller lokale, får tilgang til utdanning i vertslandene innen utgangen av skoleåret 2016/17, sier Solberg.

- Vi vil også forberede unge mennesker til å delta i arbeidslivet ved å innføre kvalitetsmål for å øke og forbedre yrkesopplæringen og gjøre høyere utdanning lettere tilgjengelig.

- Vi risikerer en tapt generasjon om ikke vi tar i et krafttak for å gi barn og ungdom utdanning. Krigen i Syria er inne i sitt sjette år. Det er snart like lenge som et barneskoleløp.

- Når barn ikke får utdanning, krenkes en viktig menneskerettighet. For barna betyr dette, i tillegg til at de ikke får utdanning, økt fare for å bli utsatt for vold og overgrep, tvangsrekrutterte til væpnede grupper, utsatt for farlig barnearbeid og økt risiko for å bli giftet bort i tidlig alder, sier Solberg.

Norge ga omlag 250 millioner kroner til utdanning og beskyttelse av barn og unge i Syria og regionen i 2015. Regjeringen vil øke dette til 350 millioner kroner av dette i 2016.

- Norsk støtte bidro til å hjelpe mange tusen barn og ungdommer utdanning i 2015, både flyktninger og lokale. Med denne økningen, vil vi kunne nå ut til enda flere, sier Solberg til Dagbladet.

Enorme behov I dag arrangeres giverlandskonferansen for Syria i London. Over 30 statsledere og representanter fra over 60 land, samt FN-topper, deltar. FN har meldt at det er behov for 70 milliarder kroner til Syria i år.

DOWNING STREET: Storbritannias statsminister David Cameron tok imot sin norske kollega Erna Solberg i Downing Street nummer 10 i går kveld. De to er to av vertene for giverlandskonferansen for Syria i dag.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DOWNING STREET: Storbritannias statsminister David Cameron tok imot sin norske kollega Erna Solberg i Downing Street nummer 10 i går kveld. De to er to av vertene for giverlandskonferansen for Syria i dag.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mange land har meldt inn store beløp. Men først i dag blir det klart hvor langt landene som er representert i London, strekker seg.

Mange land har meldt inn summer, men hva slags sum USAs utenriksminister John Kerry har med, er åpent.

Den norske støtten vil i hovedsak kanaliseres gjennom FN og hjelpeorganisasjoner, og gå til humanitær bistand og mer langsiktig støtte i Syria og Syrias naboland.

Pengene vil gå til utdanning, helse, hus, mat, nødhjelp, vann- og sanitæranlegg. Det vil også gå penger til støtte for ofre for seksualisert vold.

Dette går pengene til: Dette har norsk støtte gått til, ifølge opplysninger fra statsministerens kontor og UD:

•    Jordan: Med støtte fra Norge og andre givere har jordanske myndigheter greid å skaffe skoleplass til opp mot 150.000 syriske barn i skolealder. Men fremdeles står rundt 70.000 syriske barn uten noe utdanningstilbud.

•    Jordan: Ved hjelp av støtte fra Norge ga Flyktninghjelpen yrkesopplæring til 4000 syriske ungdommer i 2015.

•    Libanon: 118 millioner kroner - over en tredjedel av norsk bistand til Libanon - gikk til utdanning i fjor. Norge bidrar blant annet med trygg transport til skolen. Norges bidrag til UNICEF og organisasjoner som Flyktninghjelpen og Redd Barna gjør at Libanon nærmer seg det ambisiøse målet om 200 000 syriske flyktningbarn i skole i år.

Fortsatt mangler omtrent 328 000 barn og unge under 18 år et utdanningstilbud.

•    Syria: Redd Barna har støttet skolegang til barn på 53 skoler nord i Syria med hjelp av norske myndigheter. Deres erfaring viser at med grundige sikkerhetsvurderinger, opplæring av lærere og investering i infrastruktur og tiltak for å sikre skoler er det mulig å gi skolegang til barn inne i Syria.