GIR NØDHJELP: Her inspiserer palestinere i byen Rafah på den sørlige Gazastripen ruinene etter et israelsk luftangrep. Den norske regjeringen gir nå 30 millioner kroner i umiddelbar humanitær nødhjelp til Gazastripen. Foto: AFP/SCANPIX
GIR NØDHJELP: Her inspiserer palestinere i byen Rafah på den sørlige Gazastripen ruinene etter et israelsk luftangrep. Den norske regjeringen gir nå 30 millioner kroner i umiddelbar humanitær nødhjelp til Gazastripen. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Norge gir 30 millioner i nødhjelp til Gazastripen

Støre er bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter at krigens logikk rår i forholdet mellom Israel og Hamas. Han ser ingen umiddelbar slutt på krigshandlingene, men gjentar innstendig oppfordringen til partene om å innstille kampene.

Støre sier det som nå utspiller seg, er dypt tragisk for et prøvet folk på Gazastripen og for dem som bor i det sørlige Israel.

— Oppfatningen om at dette er det store oppgjøret, én gang for alle, er forenklet og farlig. Det eneste resultatet blir mer fortvilelse og lidelse, samt en ytterligere radikalisering blant befolkningen i Gaza, sier Støre til NTB.

Norge støtter fullt og helt opp om de bestrebelsene som gjøres fra FN og EU om å få i stand en ny våpenhvile og åpning av grensepostene for humanitære hjelpesendinger.

Strakshjelp

Regjeringen gir 30 millioner kroner i umiddelbar humanitær nødhjelp. Flere pakker kan følge, dersom forholdene skulle åpne for det.

— Situasjonen er prekær, mener Støre, som avbrøt juleferien og møtte pressen på Lillehammer tirsdag.

Han vil ikke gradere skylden som hver av partene har for det som nå skjer.

— Vi legger vekt på Israels rett til selvforsvar, men vi fordømmer den overdrevne maktbruken overfor Gaza. Samtidig fordømmer vi rakettbeskytningen som Hamas utsetter det sørlige Israel for, sier Støre.

Han etterlyser at noen på hver side snart må tenke klart, og at krigsspiralen må bli brutt.

Uskyldige

Støre påpeker at svært mange uskyldige sivile lider under voldshandlingene på Gazastripen, derfor er det avgjørende at humanitær assistanse kommer helt fram til dem som er hardt rammet.

— Vi forutsetter at Israel gir den nødvendige tillatelse til transport av humanitær hjelp. Det er et prekært behov for medisinsk og kirurgisk utstyr til sykehusene på Gazastripen. Vi slutter oss til den brede internasjonal appellen til Israel om å bidra til at humanitære hjelpesendinger når helt fram, sier Støre.

Pengene fra regjeringen vil i første omgang bli kanalisert gjennom Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs nødhjelpsorganisasjon for de palestinske flyktningene (UNRWA), Det internasjonale Røde Kors (ICRC) og NORWAC.

— Vi kanaliserer pengene gjennom de største og mest erfarne aktørene, sier Støre.


(NTB)