Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge gir 350 millioner til Afghanistan

Utenriksminister Jan Petersen sa på den internasjonale giverkonferansen i Tokyo at Norge vil gi 350 millioner kroner til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig at vi nå viser vilje til å støtte det nye styret i Afghanistan og hjelpe det afghanske folket til å bygge opp igjen det krigsherjede landet, sa Petersen.

Som formann for Støttegruppa for Afghanistan (ASG) la utenriksministeren i sitt innlegg mandag vekt på at giverlandene ønsker et nært samarbeid med den afghanske overgangsregjeringen.

- Resultatet av den internasjonale hjelpeinnsatsen er avhengig av at den politiske prosessen for nasjonal forsoning lykkes, sa Petersen.

Petersen understreket viktigheten av at afghanerne selv bestemmer hvordan ressursene brukes. Gjenoppbyggingen er først og fremst afghanernes eget ansvar.

- Afghanerne må ikke bli overkjørt av overivrige hjelpere som ikke tar nok hensyn til de realitetene, sa Petersen.

Han gjorde det klart at det internasjonale samfunnet venter bedring i menneskerettssituasjonen i Afghanistan, ikke minst når det gjelder kvinnenes stilling.

Petersen kom også med en sterk oppfordring til de mange internasjonale hjelpeorganisasjonene om å bedre samordningen seg imellom.

Norge har endret sanksjonene som ble innført mot Osama bin Laden, al-Qaida og Taliban, i samsvar med en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd 16. januar. Sanksjonene er justert etter at Taliban ikke lenger har makten i Afghanistan. Sanksjonene som gjaldt territoriet Taliban kontrollerte er opphørt, blant annet når det gjelder flytrafikk.

Sanksjonene opprettholdes når det gjelder frysing av midler som tilhører navngitte personer innen Taliban og al-Qaida. Disse personene er også underlagt reiserestriksjoner. Sanksjonene omfatter også våpenembargo og forbud mot militær assistanse.

(NTB)

Hele Norges coronakart