Norge gir dem en sjanse

De traff hverandre på et diskotek i Zagreb lenge før krigen startet. Kroateren Darija (33) og serberen Savo (33) kom til Norge sammen med sine to sønner for fire dager siden.- Norge er vår eneste sjanse. Her blir du respektert for den du er_uansett religion eller nasjonalitet, sier de til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå lover direktør Petter Drefvelin i Utlendingsdirektoratet (UDI) at norske myndigheter ikke vil stole blindt på rapportene fra utenforstående observatører. Innen meget kort tid vil representanter fra både Justisdepartementet og UDI reise til Øst-Slavonia for å undersøke forholdene.

Myndighetene vil med andre ord gi Darija, Savo og de andre vel 350 serberne som er kommet til Norge en sjanse.

Tror på kjærligheten

I et land der etnisk tilhørighet er grunnlaget for fryktelige voldshandlinger, er ekteskapet mellom kroateren Darija og serberen Savo på mange måter dømt til å mislykkes.

- Men jeg tror fortsatt på kjærligheten. Det er det viktigste, smiler sivilingeniøren Darija.

- Var ekteskapet vårt umulig tidligere, ble det ikke noe bedre da Øst-Slavonia formelt ble levert tilbake til Kroatia i midten av januar.

Torsdag landet paret_som bodde i byen Borovo like utenfor Vukovar_på Fornebu sammen med sine to barn, Igor (7) og Stefan (5). De siste dagene har rundt 130 kroatiske serbere fra Øst-Slavonia kommet til Norge. Ifølge serberne selv, vil flere komme de nærmeste dagene. I går kom det syv.

I går var 70 av de sist ankomne samlet til gudstjeneste i den gresk-ortodokse menigheten på Majorstuen i Oslo. Etterpå spiste de i serbisk mat på den Jugoslaviske klubben i Norge.

Vil ikke overleve

Panikken har spredt seg blant de rundt 100ø000 serberne som bor i Øst-Slavonia. De flykter til Norge, England og Nederland.

- Vi klarte ikke mer. Nå vil vi bare ha fred og ro. Allerede etter bare noen dager i Norge føler jeg med annerledes. Jeg er mer rolig og slipper å tenke på truslene. Barna har også begynt å leke igjen. Og de smiler, forteller politimannen Savo.

- Der veldig vondt å være serbisk politimann i Øst-Slavonia akkurat nå. Vi har mistet alle rettigheter. Jeg har sett serbiske ungdommer blitt banket opp av kroatiske politimenn, og jeg vet om regelrett mishandling av unge serbere. Dessuten får vår familie, på grunn av vårt «umulige» ekteskap, stadig trusler, hevder pappa.

- Hva skjer hvis dere blir sendt tilbake?

- Det tør jeg ikke tenke på. Jeg tror ikke jeg vil overleve på grunn av at jeg har jobbet i politiet, påstår Savo og titter ned i gulvet.

Rundt ham leker Igor og Stefan en uskyldig lek. Det er først og fremst framtiden foreldrene tenker på, derfor reiste de nordover.

Kirkeasyl

- Men hvorfor Norge?

- Jeg har tidligere jobbet med representanter fra norsk politi, og allerede da respekterte jeg nordmenns holdninger. Vi har hørt at Norge er et humant land, hvor mennesker blir respektert for den de er, svarer pappa Savo. Rundt oss forteller andre historier om trakassering, vold og regelrette trusler. Noen snakker om at kirkeasyl er siste utvei dersom norske myndigheter sender dem tilbake.

Direktør Petter Drefvelin i UDI sier til Dagbladet at serberne som er kommet de siste dagene, er fordelt på forskjellige asylmottak rundt i Norge. Noen er på Tanum og Dikemark, andre er plassert i Vadsø, Kristiansand og Kongsvinger.

Nå skal norske myndigheter selv reise til Øst-Slavonia for å dobbeltsjekke informasjonen fra serberne selv og utenforstående observatører.

Selv om blant annet FNs høykommisær for flyktninger har uttalt at det ikke er behov for noen generell beskyttelse, lover Drefvelin at de reiser ned med åpent sinn.

- Vi vil skaffe oss kunnskaper om forholdene, slik at vi best mulig kan vurdere søknadene, sier han.

Har ikke lyst

Pappa Savo har følgende erklæring å komme med til det norske folk:

- Dere skal være sikre på at ingen av oss, ihvertfall 99 prosent, har forlatt hjemlandet fordi vi har lyst. Vi bare må.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer