- Norge gir fredspris med den ene hånda og selger våpen med den andre

Jemenittiske Wojoud Mejalli ber Norge slutte å selge militært utstyr til Saudi-Arabia og de andre arabiske landene som nå bomber Jemen.

KRITISK TIL NORGE:   Den jemenittiske journalisten og aktivisten Wojoud Mejalli (29) ber norske myndigheter om å stoppe all salg av militært materiell til de arabiske landene som deltar i borgerkrigen i hjemlandet hennes. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KRITISK TIL NORGE: Den jemenittiske journalisten og aktivisten Wojoud Mejalli (29) ber norske myndigheter om å stoppe all salg av militært materiell til de arabiske landene som deltar i borgerkrigen i hjemlandet hennes. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge selger militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi-Arabia, De forente arabiske emiratene, Qatar og Kuwait. Disse landene deltar i den Saudi-Arabia-ledete koalisjonen, som i mars 2015 har bombet Jemen, for å bli kvitt Houthi-regimet i Sanaa. Røde Kors, Redd Barna og Amnesty frykter at norsk ammunisjon eller militært utstyr kan være brukt i Jemen. Siden mars er over 2700 sivile drept, hvorav over 630 barn. Organisasjonene mener nå at Norge må stramme inn sitt våpeneksport-regelverk.

- Norge gir Nobels fredspris med den ene hånda, og driver med våpensalg med den andre. Det er dobbeltmoral, og kan medføre at folk i Jemen dør. Norge må slutte å selge våpen til Saudi-Arabia og Emiratene med en gang, og heller gjøre nytte for seg med å megle for fred, sier Wojoud Mejalli, jemenittisk aktivist og journalist.

Bomber og død Mejalli vokste opp i en av Jemens bedre stilte familier, og faren hennes er høyesterettsdommer i landet. Han har nå fått utreiseforbud fra Jemen fordi han er en høylytt kritiker til den Saudi-Arabia-ledete bombeaksjonen som har pågått i Jemen siden i mars i fjor, ifølge datteren.

- Saudi-Arabia bomber overalt og bryter krigens regler ved å bombe både skoler, sykehus, fabrikker og sivile mennesker. For folk i Jemen er det død overalt. Når jeg ringer hjem, hører jeg hele tida lyden av krigsfly. Situasjonen er forferdelig og jeg mener at et land som Norge ikke kan selge våpen til land som er i krig, sier Mejalli.

Fortsetter: «Norge profilerer seg som et land som gir ut fredspris og som megler for fred, og dysser ned våpenindustrien. Men ved at de selger militært utstyr til Saudi-Arabia og Emiratene, så er de med på å styrke diktaturene, som også bryter menneskerettigheter og som kriger i et annet land».

Utenriksdepartementet vil «slå fast at Norge har et meget strengt lovverk og retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr».  

- Norge har ikke tillatt eksport av våpen eller ammunisjon til Saudi-Arabia. Det er åpnet for å selge militært materiell, under klar forutsetning av at det er utstyr som ikke kan brukes til intern undertrykking. Det er ikke eksportert bomber til Saudi-Arabia eller til noen av de andre landene som har intervenert i Jemen. Vi har ikke åpnet for salg av A-materiell til Saudi-Arabia, men det ble under den rød-grønne regjeringen åpnet for salg av A-materiell til De forente arabiske emiratene og Qatar, sier Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Kan bli nytt Syria I 2012 fikk Mejalli utdelt Bjørnsonprisen for «sitt arbeid for å sette internasjonalt fokus på de mange barnebrudene i Jemen og andre land». Hun var også med og startet organisasjonen «Kvinnelige journalister uten lenker» i Jemen, sammen med blant annet fredsprisvinner Tawakkol Karman, og var aktiv under den jemenittiske revolusjonen. I dag bor hun i Norge og er gift med en norsk journalist.

- Jemen er del av en regional krig. Jeg liker ikke Saudi-Arabia og jeg liker ikke Iran. Krigen og alle de andre partene gjør bare situasjonen mye verre. Nå må Norge slutte å selge våpen til disse landene, og heller megle om fred. Hvis ikke noe positivt vil skje i Jemen i løpet av de nærmeste månedene, så vil Jemen bli like ille som Syria, Irak og Afghanistan. Et arnested for ekstremistene, sier Mejalli.

- Det materiellet som er eksportert til Saudi-Arabia og til De forente arabiske emirater, har vært underlagt lisensbehandling og grundige vurderinger i hvert enkelt tilfelle. Lisens er gitt i tråd med norsk eksportkontrollovgivning. Både lovgivning og håndheving er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser og med Stortingets forutsetninger, sier Lunde.

Les også: • Sivile i Jemen kan ha blitt drept med norsk ammunisjon
Dagbladet mener: Eksportforbud, nå
• Mads Harlem, Røde Kors: - Norge må få eksportforbud
• Snorre Valen, SV: - Anstendighet må gå foran kynisk alliansebygging
• UD: Tendensiøst om norsk eksport av forsvarsmateriell

MASSIV BOMBING:  Røyk stiger opp over himmelen i hovedstaden Sanaa i Jemen, etter at den saudi-ledete koalisjonen bombet byen denne uka. Foto: Yahya Arhab / Epa / Scanpix
MASSIV BOMBING: Røyk stiger opp over himmelen i hovedstaden Sanaa i Jemen, etter at den saudi-ledete koalisjonen bombet byen denne uka. Foto: Yahya Arhab / Epa / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer