Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge gir inntil 1,6 milliarder til kriserammet region i Afrika

– Det haster å stanse krisen som utspiller seg.

NØDHJELP: F.v.: utenriksminister Børge Brende, Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel, Nigerias utenriksminister Geoffrey Onyeama og FNs Stephen OBrien under den internasjonale giverkonferansen for Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NØDHJELP: F.v.: utenriksminister Børge Brende, Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel, Nigerias utenriksminister Geoffrey Onyeama og FNs Stephen OBrien under den internasjonale giverkonferansen for Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de neste tre årene vil Norge bidra med inntil 1,6 milliarder i nødhjelp til Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen, melder NTB.

Internasjonal giverkonferanse
– Det haster å stanse krisen som utspiller seg i et område med 26 millioner mennesker og som truer en hel region. Om vi ikke setter inn et krafttak nå, vil situasjonen bli enda verre, med de konsekvenser det vil få. Regjeringen foreslår derfor en treårig forpliktelse på inntil 1,6 milliarder i humanitær- og utviklingsbistand for 2017 – 2019, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Brende åpnet fredag den internasjonale giverkonferansen i Oslo for Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen, der 11 millioner mennesker har et akutt behov for nødhjelp.

Konferansen arrangeres sammen med Nigeria, Tyskland og FN, med om lag 170 deltakere fra 40 land og organisasjoner, skriver NTB.

Nigerias utenriksminister Geoffrey Onyeama på talerstolen under den internasjonale giverkonferansen for Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Nigerias utenriksminister Geoffrey Onyeama på talerstolen under den internasjonale giverkonferansen for Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Skole og helse
Pengene kanaliseres gjennom FN, Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og norske frivillige organisasjoner i de rammede landene, skriver NTB.

Det er imidlertid landene selv som har ansvaret for å gi sikkerhet og grunnleggende tjenester til egen befolkning, noe Brende tok opp i møtene med landenes utenriksministre.

Det er ikke minst i skole- og helsesektorene at internasjonal pengestøtte er helt avgjørende for befolkningen.

– I tillegg til den akutte innsatsen, er det viktig med flerårig støtte til sårt nødvendige utviklingstiltak. Dette handler om områder der infrastruktur som helse og skole knapt finnes. Norge vil videreføre dette gjennom utviklingssamarbeidet som vi allerede har etablert med Nigeria og Niger, mens vi i Tsjad og Kamerun støtter særlig skole- og helsesektoren gjennom globale ordninger og sivilsamfunnsorganisasjoner, sier Brende til NTB.

Mennesker på flukt
Det er nå klart at Norge bare i 2017 gir 729 millioner kroner til det nordøstlige Nigeria og Niger, Kamerun og Tsjad som ligger rundt Tsjad-sjøen.

150 millioner av dette skal gå til mat, beskyttelse av mennesker på flukt og annen akutt nødhjelpsinnsats.

Nordøst i Nigeria har de væpnede islamistene i Boko Haram spredt lovløshet og uro lenge. Nå har bevegelsen spredt sine angrep til Niger, Tsjad og Kamerun.

31. januar opplyste UNICEF om krisene som vil prege 2017. Nigeria og landene rundt Tsjad-sjøen er en av de store krisene.

Barn er utsatt for kidnapping, rekruttert som barnesoldater og blir giftet bort.

TAPT GENERASJON: Nær en million barn i det nordøstlige Nigeria får lite eller ikke noen skolegang fordi terrorgruppa Boko Haram dreper lærere, kidnapper barn og ødelegger og angriper skolene. Video: HumanRightsWatch Vis mer Vis mer

400.000 barn risikerer å dø på grunn av underernæring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media