Norge gir mest til nye EU

Norge gir mer penger til de nye EU-landene enn både Sverige, Danmark og Finland - uten å være EU-medlem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser beregninger som avisa Nationen har gjort. Ifølge tallene vil faktisk utenforlandet Norge gi mer støtte per innbygger til de nye EU-landene enn noen av dagens EU-land.

- Dette viser at EØS-avtalen koster mye, uten å gi den innflytelsen som et EU-medlemskap ville gitt, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Hittil har Norge betalt om lag 200 millioner kroner årlig for å delta i det ti år gamle EØS-samarbeidet. Etter mye om og men i fjor, gikk Norge med på å betale nær det tidobbelte for å beholde EØS-avtalen når EU utvides østover 1. mai i år. Som Dagbladet har skrevet tidligere, gjør det at Polen blir det enkeltlandet i verden som mottar mest fra Norge.

Norge vil nå betale rundt 1,8 milliarder årlig. Ifølge Nationen vil EU-landet Sverige betale opp mot 723 millioner kroner årlig og Danmark opp mot 215 millioner til de nye EU-landene.

Pressituasjon

Leder i utenrikskomiteen Thorbjørn Jagland (Ap) mener dette avslører hvor stort press EU kan legge på Norge.

- Vi har betalt veldig mye for en avtale som er dårligere enn den vi hadde. Det bør få flere enn meg til å sperre opp øynene, sier lederen av utenrikskomiteen Thorbjørn Jagland.

Han understreker at EU-medlemmene bidrar på en annen måte til felleskassa enn Norge, og at det derfor er vanskelig å sammenlikne direkte. Men han synes likevel at situasjonen er talende.

EU-tviler og stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Morten Høglund, mener Norge må betale et «svimlende høyt beløp» for EU-utvidelsen.

- Det er et sterkt beklagelig resultat av EØS-forhandlingene, sier Høglund.

- Sett fra Fremskrittspartiet er vi jo vant til at Norge er best i klassen til å gi hjelp. Så det er kanskje en tradisjon at vi gir mest og er best, sier Høglund.

Han mener at Norge nå må gjøre det beste ut av det, og sørge for at norske bedrifter og institusjoner blir knyttet opp mot prosjekter Norge vil betale for i de nye EU-landene i øst.

- Dette er prisen

Utenriksminister Jan Petersen (H) mener beregningene er av akademisk interesse all den tid Norge har sagt ja til den nye EØS-avtalen.

- Dette er prisen for EØS, enten vi liker det eller ikke. Det er ingen tvil om at det er et stort beløp, sier Petersen.

EU-kommisjonens delegasjon i Norge ønsker ikke å kommentere tallene før de har undersøkt dem nærmere.