Norge gir sju mill. til Iran

Norske myndigheter har satt av sju millioner kroner til hjelpearbeidet i Iran etter det kraftige jordskjelvet, opplyser statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN sendte fredag kveld ut en appell til blant andre Norge om å hjelpe til i Iran. Bondevik betegner jordskjelvet i Iran som en tragedie.

- Vi er beredt til å hjelpe til. Det viktige nå er at så mange som mulig stiller opp. Vi vil vurdere å bistå med mer enn de om lag 7 millioner kronene (én million dollar) som til nå er avsatt, sier Bondevik til NTB.

Beredskapslagre

Iran ba i dag verden om bistand til hjelpearbeidet.

- Vi trenger sporhunder, leteutstyr, tepper, medisiner, mat, men også ferdighus fordi vinteren nærmer seg, heter det i en kunngjøring fra det iranske innenriksdepartementet.

Bondevik peker på at Norge har flere beredskapslagre stående klare med nødhjelpsutstyr, deriblant feltsykehus og proteinkjeks, og derfor kan reagere raskt på anmodningen fra FN.

Byen Bam sørøst i Iran ble hardest rammet av det kraftige jordskjelvet fredag, som målte 6,3 på Richters skala. Utover fredag steg dødstallene, og fredag ettermiddag var 10.000 mennesker bekreftet omkommet, ifølge Irans ambassade i Paris.

Hjemløse

De fleste av de rundt 200.000 innbyggerne i Bam er blitt hjemløse, etter at jordskjelvet la nærmere 70 prosent av byen i ruiner.

Også flere internasjonale jordskjelvorganisasjoner er på vei til området. FNs humanitære samordningsorganisasjon OCHA, som ledes av Jan Egeland, skal koordinere hjelpearbeidet.

- Vi har folk på vingene allerede, sier Egeland til NTB. FN-mannskapene var ventet å være på plass i Teheran, Bam og nabobyen Kerman i kveld.

- Formålet vårt er å unngå kaos i hjelpearbeidet, noe som nesten alltid skjer. Det er i løpet av de første to-tre døgnene at flest liv kan reddes. For hvert døgn som går reduseres mulighetene for å redde mennesker dramatisk, sier Egeland.

(NTB)