NORGE PÅ TVILSOM TOPPLISTE: 4.272 av drøyt 11.000 metamfetaminbeslag i Europa i 2012 skjedde i Norge, ifølge en ny rapport. Dette metamfetaminbeslag viser methbeslag gjort i Norge. Foto: Politiet
NORGE PÅ TVILSOM TOPPLISTE: 4.272 av drøyt 11.000 metamfetaminbeslag i Europa i 2012 skjedde i Norge, ifølge en ny rapport. Dette metamfetaminbeslag viser methbeslag gjort i Norge. Foto: PolitietVis mer

Norge gjør flest metamfetamin-beslag i Europa

- Forbløffende, mener rusforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I «European Drug report», som publiseres i Lisboa tirsdag, kommer det fram at 4.272 av drøyt 11.000 metamfetaminbeslag i Europa skjedde i Norge, skriver VG.

- Hvorfor det er et så høyt tall i Norge har vi spekulert på lenge. Det er helt forbløffende på flere måter, sier seniorrådgiver Odd Hordvin i Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). Han mener tallene sier mye om politiets aktivitet og prioriteringer i ulike land.

- Men undringen er fortsatt hvorfor det gjøres så mange enkeltbeslag i Norge. Der har jeg ikke noen bedre forklaring på enn at Norge er et amfetamin-land, og har vært det i flere tiår, sier Hordvin.

Rapporten fra EUs narkotikabyrå EMCDDA sammenstiller tall fra de 28 EU-landene, samt Norge og Tyrkia. I den fremgår det at amfetamin fortsatt er mer utbredt enn metamfetamin i Europa. Samtidig er bekymringen større når det gjelder metamfetamin, som er et sterkere stoff.

Kripos sier det ble satt nye rekord i antall metamfetaminbeslag i Norge i 2013, mens mengden som ble beslaglagt, var størst i 2009.

(NTB)