F-16-FLY: De norske jagerflyene som deltok i Operation Odyssey Dawn i Libya landet her etter sitt første tokt. 
Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix
F-16-FLY: De norske jagerflyene som deltok i Operation Odyssey Dawn i Libya landet her etter sitt første tokt. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / ScanpixVis mer

«Norge gjorde ting ingen andre ville gjøre»

Norske fly tok de vanskelige toktene i Libya

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens mange andre land som deltok i krigen i Libya hadde klare politiske begrensninger på hvilke oppdrag de kunne ta, sto det norske Luftforsvaret friere. Resultatet ble at Norge gikk i bresjen i kampanjen som endte med Muammar Gaddafis fall våren 2011, skriver Klassekampen.

Til sammen slapp norske fly 567 bomber over det nordafrikanske landet. Samtidig bidro Norge i liten grad til utformingen av oppdragene. Det forteller oberstløytnant Dag Henriksen, som har skrevet om bombekampanjen i tidsskriftet Internasjonal Politikk.

- Det kan sammenlignes med å gi milliarder i av kroner i bistand: Hvis Norge gir pengene, ønsker vi å delta når det skal bestemmes hvilke prosjekter pengene skal brukes på, sier Henriksen.

Offiseren har snakket med flere NATO-kilder som er overrasket over Norges rolle i bombingen og viljen til å påta seg vanskelige oppdrag.

«Dere var et av landene man kunne gå til når man trengte å få ting gjort. Dere gjorde ting ingen andre ville gjøre,» heter det i et sitat fra den canadiske sjefen for operasjonen, general Charles Bouchard.

(NTB)